I službeno zabranjen gay pride u Beogradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivica Dačić, premijer i ministar unutarnjih poslova Srbije, službeno je zabranio održavanje Parade ponosa u Beogradu. Beogradski gay pride trebao se održati 6. listopada.

"Za kredibilitet Srbije vrlo je važno da pokaže snagu svoje države i ovo ne znači nikakvo povlačenje ni kapitulaciju pred nekima koji misle da mogu svojim paramilitarnim ili bilo kojim prijetnjama ugroziti održavanje javnih skupova, već je procijenjeno da u ovom trenutku može doći do ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira, što može ozbiljno ugroziti interese građana Srbije", izjavio je Dačić.

Dnevni list Blic u ponedjeljak je objavio da će policija zabraniti gay pride. Izvor iz policije tada je objašnjavao da se Parada ponosa ne može održati jer se radi o skupu visokog rizika. Parada ponosa u Beogradu nije održana ni lani, a prije dvije godine jest, no rezultat je bilo mnoštvo razbijenih glava.

Organizatorima Parade ponosa nitko još nije službeno potvrdio da će skup i šetnja biti zabranjeni. Goran Miletić iz organizacijskog odbora ranije je kazao da će eventualna zabrana predstavljati prije svega poraz države. (P. V./Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter