I slovenski uzgajivači goveda u istarskoj udruzi

Istarsko govedo još je na popisu ugroženih vrsta (J. PREKALJ/arhiva)
Istarsko govedo još je na popisu ugroženih vrsta (J. PREKALJ/arhiva)

Godišnja skupština Saveza uzgajivača istarskog goveda održana je u subotu u višnjanskoj Zajednici Talijana. Najviše rasprave i različitih mišljenja otvorila je točka dnevnog reda koja se odnosila na visinu upisnine za strane pravne i fizičke osobe.

Predsjednik Aldo Štifanić pojasnio je da su im prije 20-ak dana zahtjev za učlanjenje poslali slovenski partneri, uzgajivači koji su prije dvije godine kupili desetak istarskih goveda i odveli ih u Sloveniju, a članovima udruge htjeli bi postati ne bi li mogli ostvarivati poticaje.

Štifanić je predložio da se za strane fizičke i pravne osobe uvede plaćanje upisnine i potom godišnje članarine, dok domaći uzgajivači plaćaju smo članarinu. Prijedlog je na kraju usvojen uz pet glasova protiv.

Upisnina za strane pravne osobe iznosi dvije tisuće eura, a za fizičke osobe tisuću, plus plaćanje godišnje članarine i poštivanje propisa SUIG-a. Štifanić je rekao da su se na ovaj potez odlučili jer slovenski uzgajivači dolaze "na gotovo", odnosno od istarskih preuzimaju programe i plan rada, na čemu su oni radili godinama.

Neki su skupštinari negodovali zbog primanja Slovenaca jer će, smatraju, na kraju "prisvojiti boškarina kako ča su i pršut", drugi su pak pitali zašto su istarska goveda prodana Slovencima, a treći su konstatirali da ako se već od toga može ubrati koja kuna, i to dobro dođe.

Mario Gašparini iz Fabci upozorio je da treba biti oprezan "jer bi najveća žalost bila da se dogodi situacija da ispadne da su na kraju Slovenci spasili istarsko govedo od izumiranja". Neven Rimanić iz podružnice Hrvatske poljoprivredne agencije objasnio je da je Hrvatska članica Europske unije i nema pravo zabranjivati trgovinu stokom.

- Savez i uzgajivači mogu donijeti odluku da svoja goveda neće prodavati strancima, ali država, javne i županijske agencije to pravo nemaju. Možete reći da ste protiv mišljenja Ministarstva poljoprivrede, ali sada smo u EU-u i postoje određena pravila. Moramo biti sigurni da kada nešto odlučimo - štitimo svoje interese, rekao je Rimanić.

Štifanić je iznio i izvještaj o radu za prošlu godinu - prihodovali su 122 tisuće kuna, a 48 tisuća prenose u tekuću godinu. U ovoj godini odredili su jednaki plan aktivnosti te kane ostvariti financijski plan od 414 tisuća kuna, od čega očekuju 300 tisuća pomoći od Županije. Planiraju i zapošljavanje stručne osobe za vođenje programa istarskog goveda. Ove godine nisu ostvarili županijske potpore iako ih je Županija predvidjela, budući da je stupila na snagu EU-regulativa, pa su skupštinari imenovali delegaciju koja će o ovom pitanju razgovarati sa županom i izvidjeti mogućnost ostvarivanja potpora.

Po sadašnjim podacima istarski uzgajivači imaju 40 licenciranih bikova, 721 kravu i 442 grla ženskog podmlatka, ali s faktorom 151,59 istarsko govedo još spada u ugrožene pasmine domaćih životinja.

Skupštinari su donijeli i odluku o učlanjenju SUIG-a i njegovih članova u klaster mlijeka i mliječnih proizvoda, da bi uzgajivači mogli koristiti neke od planova klastera. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter