I slava umjetnika je - prolazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumentarni film Roberta Kirchhoffa i Filipa Remunda "Para povrh rijeke" prikazat će se večeras, s početkom u 19 sati u Dnevnom boravku pulskog Rojca, u okviru ciklusa KineDok.

Poput pare koja se tiho pojavljuje, a zatim iščezava ponad rijeke, život svakog čovjeka podjednako je krhak, što se osobito odnosi na umjetnike. Prolaznost njihove slave središnja je tema ovog dokumentarca, koji prikazuje živote trojice ostarjelih jazz glazbenika - to su trubač Laco Deczi, saksofonist L'ubomir Tamaškovič i kontrabasist Ján Jankeje, koji su pobjegli na zapad iz Čehoslovačke pod sovjetskom okupacijom.

Ondje je njihova zvijezda zasjala uz druge slavne svjetske glazbenike. Refleksivno melankolično ozračje filma, koje prikazuje izmaglicu slave koja tek što ne iščezne, odražava se i u općenitom kontemplativnom ritmu pripovijedanja. Film je imao međunarodnu premijeru na Visions du Réel Nyon, 2016. godine.

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma, a u ovoj godini prikazat će se ukupno 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe, i to na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Norveškoj. Organizatori događaja su Restart Label i Savez udruga Rojca. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter