I skupljim benzinom u obnovu nakon potresa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeveroistocnu talijansku pokrajinu Emilia Romagna u deset dana pogodila su dva snažna potresa s ukupno 23 žrtve, ozlijedeno je oko 350 osoba, dok ih je 14.000 ostalo bez doma, javlja La Repubblica. U regiji Emilia Romagna 13 je radnika poginulo  u proizvodnim halama u industrijskim zonama kraj razrušenih mjesta Mirandola, Medolla, Cavezza, Finale Emilia...

Istražni sud u Modeni otvorio je novu istragu kako bi se razjasnilo zašto su radnici i poslodavci radili u pogonima koji su vec 20. svibnja pretrpjeli teška oštecenja. Što ih je nagnalo na povratak kad se znalo da je podrucje vec tjedan dana sklono stalnim potresima?

Istraga ce trebati razjasniti i odgovornost nadležnih službi i ulagaca, koji su ocito pocetkom 2000. izgradili hale bez uvažavanja antiseizmickih pravila gradnje.

Istražitelj Vito Zincani u srijedu je rekao da je politika gradnje tvornickih hala na nacionalnoj razini samoubilacka.I predsjednik Giorgio Napolitano izjavio je da mjere predostrožnosti nisu bile neprimjerene situaciji, a celnica sindikata CGIL Susanna Camusso zakljucila je da radnici nisu trebali biti na radnom mjestu jer je bilo opasno.

Podrucje Modene koje je najviše stradalo jedno je od najrazvijenijih u regiji Emilia Romagna, a potonja je pak jedna od najrazvijenijih u Italiji i Europi. Potres se nije dogodio na nerazvijenom jugu, vec u srcu tehnološki razvijenog sjevera. Je li netko mogao predvidjeti novi potres, i to gotovo jednakog intenziteta kao onaj 20. svibnja?

Iz svih tih upita izvire slika Italije u kojoj je rad postao opsesija, kriza pogada sve proizvodne strukture, nezaposlenih ima sve više pa je povratak u proizvodnu halu klimavih temelja znak opce socijalne groznice. Prema prvim procjenama, gospodarstvo ovih dijelova države pretrpjelo je štetu od preko tri milijarde eura, poljoprivreda je na koljenima.

Talijanska je vlada stoga odlucila povecati cijene goriva za dva centa ne bi li financijski pokrila plan obnove pogodenog podrucja. Pomoc Italiji uputit ce i Europska unija, najavio je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso govoreci na talijanskom jeziku. Pišu Elio VELAN i Slavka ANICIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter