I skrivenim kamerama u borbi protiv šporkulja

Jedno od divljih odlagališta smeća na Vodnjanštini (D. ŠTIFANIĆ)
Jedno od divljih odlagališta smeća na Vodnjanštini (D. ŠTIFANIĆ)

Lani je na području grada Vodnjana uklonjeno 135 tona nepropisno odbačenog, pretežito miješanog komunalnog otpada, izvijestio je gradske vijećnike pročelnik za gospodarstvo i EU projekte Ezio Pinzan. Saniranje divljih deponija gradsku je kasu u 2016. godini olakšalo za više od 132 tisuće kuna, čitamo u izvještaju o količinama i lokacijama odbačenog otpada, što ga je na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo Gradsko vijeće Vodnjana.

Evidentirano 11 divljih odlagališta

U Planu gospodarenja otpadom evidentirano je 11 divljih odlagališta, a lani se saniralo dva obližnja deponija, odlagalište Ripina vala i zemljište uz put prema tom području. No, troškovi sanacija, ali i nimalo lijepo stanje u prostoru uvjetuje gradskoj upravi da poduzima i radikalnije korake u obračunu s onečišćivačima okoliša.

- Da bi spriječili bacanje otpada po šumama i stvaranja novih divljih deponija postavili smo još tabli koje upozoravaju na zabranu bacanja otpada, a nabavili smo i kamere koje skrivamo na određenim područjima i koristimo za nadzor najkritičnijih lokacija da bi identificirali i sankcionirali onečišćivače, rekao je Pinzan koji je izvještaj podnio umjesto opravdano odsutnog Guglielma Moscarde, direktora komunalnog poduzeća Contrada.

Pinzan je podsjetio i da je na internetskoj stranici Grada Vodnjana uspostavljen sustav dojave kojim građani u svakom trenutku mogu obavijestiti komunalne redare o lokacijama divljih deponija.

- Očito mjere koje poduzimamo nisu dovoljne. U zadnje vrijeme, posebno na istoku i jugu općine (galižansko područje, op. n.), poljski su putovi i puteljci prema šumama sve više zatrpani građevinskim otpadom, poručio je Flavio Gregorović, vijećnik SDP-a. Dometnuo je i da primjećuje da je sve više odbačenih madraca i namještaja iako je, kaže, za očekivati da se takav otpad sve manje baca u prirodu.

Građevinski otpad može na Valmarin

- Umjesto da se kupuju kamere, možda bi za tih 132 tisuće kuna mogli zaposliti osobe koje bi obilazile područje i bili efikasniji u sprječavanju bacanja otpada u prirodu, reagirao je Josip Linardić, vijećnik HSU-a, no predstavnici gradske uprave nisu mu dali za pravo.

- Građevinski otpad može se odnijeti na odlagalište Valmarin, a ako netko to ne može učiniti, neka nazove Contradu, naši će dečki to odnijeti. Preko Contrade se besplatno odvozi i glomazni otpad, tako da je dovoljno nazvati komunalno poduzeće i reći dečkima gdje će i kada ostaviti otpad pa da ga naši djelatnici pokupe, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Potom je, s obzirom da vodnjanski komunalci zbrinjavaju krupni otpad građanima, izrazio sumnju da su dobrim dijelom za divlje deponije odgovorni ljudi koji nisu stanovnici područja pod vodnjanskom upravom. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter