I skrivene od očiju kupca, cigarete se sjajno prodaju

Sve popularnije cigarete od motanog duhana (Jure MIŠKOVIĆ/CROPIX)
Sve popularnije cigarete od motanog duhana (Jure MIŠKOVIĆ/CROPIX)

"Kakva je ovo glupost, ne mogu vjerovati, pa što sve neće izmisliti", odnedavno je čest komentar kupaca koji na kioske dolaze po svoje omiljene cigarete.

Naime, nakon kratkog roka od svega dva mjeseca prilagodbe, stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u kojima je trgovcima zabranjena izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda. Da bi mogli nastaviti s radom, prodavači su morali sakriti cigarete od očiju kupaca, bilo prerađenim policama, zavjesama ili pak kartonskim poklopcima. Tako sad pojedini kiosci i cigar-shopovi, oblijepljeni različitim "prekrivačima", izgledaju kao da je u tijeku inventura ili preuređenje.

- Meni je svejedno je li polica s duhanskim proizvodima skrivena ili nije, s obzirom na to da već deset godina kupujem uvijek iste cigarete, ali žao mi je trgovaca koji žive isključivo od prodaje cigareta, kazao nam je jedan kupac kojeg smo zatekli na kiosku. Dodao je da se ovim zabranama ništa neće postići te da bi Vladi bilo pametnije da traži rješenja izlaska iz krize umjesto da "sahranjuje" male poduzetnike.

Premda nezadovoljni ovim odlukama, trgovci su se prilagodili novom zakonu.

- Iako nije logično obzirom na financijsko stanje, najviše prodajemo upravo najskuplje cigarete, naročito vikendom kad mladi kreću u noćne izlaske. Čak niti nakon poskupljenja istih nisam osjetio pad prometa. S druge strane, sve je više i onih koji kupuju duhan za motanje u pakiranjima od pola kilograma, tvrdi vlasnik pulskog kioska. (K. TADIJIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter