"I saloni 2013": Eksplozija boja i šarenila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Milanu je održan 52. međunarodni sajam namještaja i opreme, uredskog namještaja i rasvjete "I Saloni", na kojem su bili izloženi radovi mladih dizajnera. Svoje je proizvode izložilo više od 2.500 tvrtki, a sajmu je prisustvovalo oko 300 tisuća posjetitelja iz 160 zemalja.

Sajam namještaja "The Salone Internazionale del Mobile" i sajam opreme "International Furnishing Accessories Exhibition" ponudili su stotine novih proizvoda za opremanje dnevnog boravka, blagovaonice, spavaće i dječje sobe, javnih prostora te vrtnog namještaja. Zajedničko svim ovim prostorima je uvođenje prirodnih tonova i materijala te dekoracija zelenilom, eksplozija boja i stilski povratak u 50-te i 60-te godine prošlog stoljeća.

Ekologija i prirodan izgled su apsolutni hit u unutarnjem uređenju. Paleta boja se kreće u rasponu od svijetlo sive preko bež tonova do tamno smeđe i sive. Drvo kao materijal dominira te je u odnosu na prijašnje godine u mnogim elemetima zamijenilo metal. Podne obloge su često rustikalne, a površina je glatka ili gruba, četkana. Dekoracija zelenilom je obavezna, a metal kao materijal je potpuno negiran. Kada se koristi, obojan je i usklađen s ostalim materijalima. Staklo je i dalje prisutno.

Za sve poklonike živih boja, ovogodišnji je sajam ponudio pravu eksploziju veselja i šarenila. Plava boja je hit i primijenjena je na svim elementima namještaja, od kreveta, sjedećih garnitura, komoda, stolica, dječjih soba te tepiha. U rasponu je od petrolej plave do tirkizno plave, a kombinira se sa žutom, zelenom, narančastom. Ljubičasta i ciklama boja su na zalasku, a zamjenjuju ih ružičasti tonovi s primjesom ciglaste nijanse. Uzorci na tkaninama su raznoliki. Tema leptira je vrlo česta u detaljima.

Oštre i ravne linije zamijenjene su ovalnima, inspirirane retro oblicima. Stolovi su elipsastog oblika ili imaju zaobljene rubove. Stolice su također mekih formi, a konstrukcija je najčešće drvena. Sjedeće garniture su također zaobljene i vizualno vrlo meke. Vrlo je važna višefunkcionalnost pa se sjedeća garnitura može organizirati na više načina, bilo rotiranjem pojedinih elemenata ili razvlačenjem. (Piše Izabela GALOVIĆ NINIĆ)

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter