I Šakre Ožbolt u predsjednickoj utrci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Motiv Vesni Škare Ožbolt da se kandidira za predsjednicu Republike je ozbiljna kriza, ne samo ekonomska, nego i politicka, socijalna i moralna u kojoj je Hrvatska. Objavljujuci i službeno svoju kandidaturu, pod sloganom "Škare za promjene", Škare Ožbolt je kazala da su se sve vrijednosti koje su stup društva i za koje se ginulo pocele rasklimavati, a Hrvatska je u najdubljoj krizi u posljednjih deset godina i jednoj od najdubljih od uspostave samostalnosti.

Njeni prvi potezi kao predsjednice bili bi strukturne promjene. Slijedi promjena Ustava, a za Škare Ožbolt to je dobra prilika da se napravi reforma društva. Njena prva mjera bila bi jaka regionalizacija zemlje u cilju ravnomjernog razvoja zemlje. U sklopu te mjere možda bi uvela i dvodomni Sabor, odnosno uvela dom regija kao gornji dom. Osim za regije, taj bi dom bio i za iseljene Hrvate i nacionalne manjine. Škare Ožbolt bi promijenila i izborni sustav za zastupnicki dom pa bi se polovina zastupnika birala izravno, a polovina s lista. Za ostvarenje tog cilja bilo bi potrebno procistiti biracke popise. Predstavnici dijaspore trebaju imati glas, ali tako da Hrvati iz, primjerice, Kanade biraju svog predstavnika iz Kanade. Glavno oružje u borbi za pravnu državu za Škare Ožbolt je transparentnost, a borba protiv kriminala i korupcije odnosila bi se i na maloljetnicku delinkvenciju, posebno na cišcenje ulica od maloljetnickih bandi, za što ima plan.

Jedna od reformi bio bi i drugaciji izbor glavnog državnog odvjetnika, kojega bi izravno birali gradani, cime bi se, uz ostalo, zajamcila neovisnost glavnog državnog odvjetnika od Vlade i politickih utjecaja. U odnosu na prethodnike - Franju Tudmana i Stjepana Mesica - nastavila bi politiku cuvanja nacionalnih interesa i nacionalnog integriteta, ali bi išla i dalje od njih pa se na Hrvatskoj više ne bi vježbala politika mrkve i batine. Takoder ne bi dopustila rasprodaju hrvatske zemlje, jedinog nacionalnog bogatstva koje je još ostalo. Završavajuci izlaganje svojih reformskih planova Škare Ožbolt je za sebe ustvrdila: «Ja sam reformator u duši».

Škare Ožbolt je najavila da u kampanji, s njene strane, nece biti niskih udaraca prema drugim kandidatima, a cijeni sve kandidate. Racuna na glasove dobrih ljudi kojima je stalo da se zemlja promijeni.


Podijeli: Facebook Twiter