I s 86 godina u školu za vinara i maslinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve više žena ozbiljnije se bavi vinarstvom i maslinarstvom, dade se zakljuciti nakon podjele diploma polaznicima poljoprivrednog tecaja u Kukurinima.

Njih cetiri našlo se, naime, medu 28 kandidata osposobljenih za zvanje vinogradar-vinar, a šest medu 39 polaznika kojima nakon dvomjesecnog tecaja u radnoj knjižici svježe piše da su maslinari. Certifikat su potvrdila i resorna ministarstva, a omogucava im tržišni plasman proizvoda.

"Iako imamo dvoje djece, suprug i ja odmah smo se prijavili: on za vinara, ja za maslinarku. Oduševljena sam: sve smo prošli, od sadnje, preko zaštite… Iako sam se školovala za kuharicu, nastavit cu što prije s usavršavanjem za maslinarku, samo ako bude novca", ispricala nam je 26-godišnja Irena Lukšic iz Mosta Pican.



Isprva su je, veli, ulike zanimale cisto radi dekoracije okucnice, no ljubav se brzo razgranala te ce se njeno domacinstvo, za pocetak, baviti sa 150 stabala. Sadnice nabavlja preko poljoprivredne udruge Agropican, uz sufinanciranje Opcine i Županije.

Da na tu potporu dogodine više nece moci racunati, upozorio je resorni županijski procelnik Milan Antolovic, koji zbog toga ocekuje upola manju sadnju. On iz velikog interesa za tecaj išcitava da se Labinština, kako rece, napokon poljoprivredno budi.

Iz grupe koja je - zahvaljujuci dobrom odazivu i posvecenosti predavanjima, koje su vodili Tomislav Plavša (vinari) i Ivan Mihovilovic (maslinari) - prozvana štreberskom, izdvojeni su najstariji ucenici, Tonin Bacac iz Kukurini i Francesco Bellani iz Sv. Katarine. Potonjem je 86 godina, a prijavio se na oba tecaja, i to, priznaje, na nagovor sinova, buduci da ima 1.200 maslina i 1.700 trsi. Veli da je zapravo samo utvrdio gradivo.



Najviše polaznika, njih 40, regrutirano je iz picanske opcine, cija je poljoprivredna udruga i inicirala školovanje koje su za ova zanimanja po prvi put na Labinštini organizirali Diopter - otvoreno ucilište iz Pule i Pucko otvoreno ucilište Labin.

Kandidatima iz ostalih opcina na Labinštini prikljucili su se i oni iz Vrsara, Žminja, Rovinja te dvoje cak iz Rijeke. Školarinu je subvencionirala lokalna zajednica.

"Otkad predajem, nisam doživio da svi ucenici prisustvuju svakome satu. To je ravno cudu. Sad predstoji nadgradnja znanja, a moja su vam vrata za savjete uvijek otvorena. Ne dolazite bez vina, jer to je naš pacijent", slikovito je predavac Plavša zakljucio druženje u kušaonici vina Gorana Bacca, koja je opravdala naziv jer su se kušali uradci polaznika tecaja, medu kojima su neki vec ovjencani medaljama s izložbi.


Podijeli: Facebook Twiter