I rovinjska Mirna u aferi "Podravka"?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Financijsko poslovanje Mirne, vlasnicki povezane s dosadašnjom Fima grupom, provjerava USKOK. Pojavile su se sumnje da su i preko Mirne curila sredstva iz koprivnicke Podravke za kupnju dionica. Direktorica Mirne Gordana Vesovic kaže da su vec pregledane transakcije žiroracuna triju Mirninih tvrtki kceri, preko kojih posluje od kada je pred desetak godina blokiran racun maticne tvrtke Mirna d.d.

Nije poznato je li potvrdena vijest koju je objavio jedan zagrebacki list, prema kojoj su dionice Mirne, prethodno u vlasništvu Fima grupe, a sada Plurisa, založene. Sa sjednice nadzornog odbora Podravke procurilo je, naime, da je kredit Fima grupi, vrijedan 80,6 milijuna kuna, kojim su se vjerojatno kupovale dionice te kompanije, osiguran založnim pravom Podravke na dionice tvornice Mirna. Podravka, koja je zbog ugleda u prehrambenoj industriji i vlasnicke povezanosti s Fima grupom bila poželjni partner Mirni, sada bi joj mogla biti uteg.

Mirna sada ima dovoljne kolicine ribe na zalihama pa se proizvodnja ne prekida, ali je muce neke druge brige. Zbog previranja u Fima grupi vlasništvo nad tvornicom sada se raspršilo na tri društva - Pluris, Validus i Nikomat, nastala i presložena razlazom osnivaca i partnera ove financijske i brokerske tvrtke iz Varaždina. Zbog toga s nestrpljenjem ocekuju redovitu glavnu skupštinu, zakazanu za 22. prosinca u prostorijama društva, kada ce se utvrditi tko ce upravljati tvornicom i jesu li dionice Mirne založene.

Na skupštini bi se trebao osnovati novi nadzorni odbor. Sadašnji se zbog pritvaranja predsjednika Milana Horvata, vlasnika Plurisa, i davanja ostavke Artura Gedikea i Ante Mišure prakticki raspao. Novi NO trebao bi brzo donijeti odluke o daljnjem poslovanju Mirne.

Izvjesno je da ce tvornica zbog nekoliko dužih ovogodišnjih proizvodnih stanki, zbog kojih se ukupno nije radilo gotovo tri mjeseca, na kraju godine zabilježiti negativan financijski rezultat. Uz to, hitno je potrebno osigurati sredstva za dovršenje investicijskog ciklusa kojim bi trebao biti vracen izvozni broj, zbog kojeg Mirna ne može izvoziti svoje proizvode na tržište Europske unije. Zahvati koje je odredila veterinarska inspekcija u proizvodnim pogonima i hladnjaci gotovo su u potpunosti obavljeni, ali još nedostaju sredstva za njihovo dovršenje.

Mirna bi, kao i prošlih godina, sada mogla proizvoditi u dvije smjene, cime bi nadoknadila izgubljeno radno vrijeme. Na to se, medutim, ne može odluciti zbog nepovjerenja dobavljaca, koji traže da se isporuka materijala placa avansno, što uz dugi rok placanja gotove robe dodatno pogada likvidnost. To je takoder jedan od problema koji treba riješiti s novim NO-om.


Podijeli: Facebook Twiter