I Rovinj lažnim jajima protiv galebova

Galeb na stolu ugostiteljskog objekta (Veterinarska bolnica Poreč)
Galeb na stolu ugostiteljskog objekta (Veterinarska bolnica Poreč)

Kontrola populacije galeba klaukavca, odnosno smanjivanje njihovog broja bila je tema današnje konferencije za novinare koju su zajedno održali predstavnici gradova Rovinja i Poreča.

Poznato je, naime, da Rovinj zadnjih godina muku muči s ovim zračnim grabežljivcima koji su se toliko udomaćili i omasovili da bez straha i problema pikiraju na prolaznike i iz ruku im otimaju hranu.

Stoga se Grad Rovinj u suradnji s turističkim kućama Maistrom i Valaltom te Turističkom zajednicom Rovinja, a po uzoru na Poreč, odlučio na realizaciju projekta smanjivanja njihove populacije, i to postavljanjem lažnih jaja.

Resorni pročelnik Ando Saina rekao je da su Grad i Komunalni servis do sada poduzimali pasivne mjere, odnosno nabavljali kante za kućni otpad s odgovarajućim pokrovom, da galeb ne bi raznosio smeće.

- Odredili smo i način, odnosno vrijeme odvoza smeća, no toga se baš nisu svi pridržavali, što je dovodilo i do ružne slike razbacanog kućnog otpada na ulicama starogradske jezgre, veli Saina.

I gosti hotelskih kuća Rovinja negodovali su zbog otimanja hrane i drugih neugodnih iskustava. Upravo, na tragu toga, ali i činjenice da se susjedni Poreč odlično s tim problemom nosi, pridružili smo se projektu, objašnjava Saina.

- Riječ je o divljoj ptici koja se potpuno udomaćila, a problem u tome što joj je na raspolaganju enormna količina hrane iz urbanih izvora. Jedna od opasnosti krije se i u tome što se galeb hrani našim otpacima i na deponijima, slijeće i gnijezda svija na krovovima, kupa se u moru i bazenima, a da pritom i ne znamo može li nam prenijeti neke bolesti, i koje, rekao je prof. dr. Albert Marinculić.

Više podataka o uspješnosti projekta smanjenja populacije galebova na primjeru Poreča, koji je prvi u Hrvatskoj s time i počeo, podastro je mr. Branko Jurić, kazavši da se u samo tri godine trajanja projekta broj gnijezda na ravnim krovovima Poreča smanjio za čak 40 posto.

- Pilot projekt, koji su inicirali Grad Poreč, TZ i hotelske kuće, počeo je 2011. godine i obuhvaća područje od Limskog kanala do ušća Mirne. Od ove godine u njega su uključeni i gradovi Rovinj i Novigrad, a razlog tomu su iznimno uspješni rezultati i iskustva Poreča, rekao je Jurić.

Dosad je u Rovinju postavljeno 250 lažnih jaja, a sada su na potezu građani, od kojih se traže obavijesti i dojave o tome gdje se nalaze gnijezda galebova klaukavaca. Također, odaslana je i zamolba svim građanima i posjetiteljima Rovinja da zamjenska, odnosno lažna galebova jaja ostave u gnijezdima i ne diraju ih.

Na novinarsko pitanje koliko će projekt smanjenja populacije galebova koštati, Saina je odgovorio da je sveukupno vrijedan 80 tisuća kuna, od kojih će 35 tisuća platiti Grad, a preostali dio gradski TZ i rovinjske hotelijerske kuće. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter