I pulska "Dunda" na Marulićevim danima

Iz predstave 'Kako je Dunda spasila domovinu' (D. ŠTIFANIĆ)
Iz predstave 'Kako je Dunda spasila domovinu' (D. ŠTIFANIĆ)

Predstave izabrane za 23. Marulićeve dane, Festival hrvatske drame i autorskog kazališta iz Hrvatske i susjednih zemalja, koji će se održati od 21. do 28. travnja u Splitu, temelje se na dramskom pismu, što je pokušaj da se festival vrati onome zbog čega je i osnovan, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Između 39 prijavljenih predstava odabrano je njih deset, a među njima su, rekao je izbornik Darko Lukić, praizvedbe suvremenih dramskih pisaca, nova i suvremena čitanja klasičnih tekstova hrvatske dramske baštine te autorske dramatizacije i adaptacije proznih djela.

Za večernji termin velike pozornice HNK izabrao je predstave "Unterstadt", nastale po romanu Ivane Šojat Kuči, u režiji Zlatka Svibena i izvedbi osječkog HNK, "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, "Leda" Miroslava Krleže, u režiji Anice Tomić i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, nastale u koprodukciji festivala Kotorart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, "Glorija" Ranka Marinkovića u režiji Saše Božića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba, "Dabogda te majka rodila", po romanu Vedrane Rudan, u režiji Tatjane Mandić i izvedbi HKD Teatra iz Rijeke i riječkog HNK Ivana pl. Zajca, "Kako je Dunda spasila domovinu" Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banović i izvedbi Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, i "Prasac koji gleda u sunce" Olje Lozice, u njezinoj režiji i izvedbi Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Za malu pozornicu i popodnevne termine izabrane su "Žena bez tijela" Mate Matišića, u režiji Božidara Violića i izvedbi ZKM-a, "Pričaj mi o Gorkom", nastala po romanu Mani Gotovac i u izvedbi varaždinskog HNK, te "Srce veće od ruku" Elvisa Bošnjaka, u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama iz Splita.

Ove godine dodijelit će se sedam nagrada - za suvremeni dramski tekst, za dramaturgiju, adaptaciju i dramatizaciju, za predstavu u cjelini, nagrada publike te nagrada za režiju, za glumačka ostvarenja i za umjetnička ostvarenja na području scenografije, kostimografije, dizajna svjetla. U žiriju će biti Alja Predan, Hazim Begagić, Ivor Martinić, Bruna Bebić i Željka Udovičić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter