I Puljanka Petra Blašković u "Ani Karenjini"

Petra Bernarda Blašković
Petra Bernarda Blašković

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu je premijerno izvedena drama "Ana Karenjina" Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Dore Ruždjak Podolski. Predstavu su, prema predlošku britanske dramaturginje Helene Edmundson obradili dramaturginja Marijana Fumić i redateljica Dora Ruždjak Podolski, a kazališni prikaz "Ane Karenjine" doimao se kao filmsko platno, na kojem se munjevito mijenjaju slike.

Dramska priča govori o bliskoj priči iz svakodnevice i ljudima poput nas, koju nam Tolstoj priča snažnim jezikom, te koja dolazi "u naš svijet iz stare raskoši buditi priznanja kako je sve ponovljivo i dio mnogih današnjih obitelji i brakova", rekao je Miroslav Čabraja, v. d. intendanta osječkog HNK-a. 

U predstavi je angažiran cjelokupni dramski ansambl. Nositeljica naslovne uloge Sandra Lončarić Tankosić, do kraja je tankoćutno i snažno oslikala unutarnju borbu Ane Karenjine, koja voli i pati. Uz Sandru Lončarić Tankosić nastupaju Davor Panić (Aleksej Aleksandar Karenjin), Vladimir Tintor (grof Aleksej Kirilović Vronski), Aleksandar Bogdanović (Konstantin Dmitrijevič Levin), Puljanka Petra Bernarda Blašković i drugi.

Scenograf je Stefano Katanur, kostimografkinja Barbara Bourek, a glazbu potpisuje Igor Valeri. Kao zanimljivost, napomenimo da je tu premijerno glumio i psić Petre Blašković, Gaia. (H/V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter