I Puljani se pridružili globalnoj Zelenoj cistki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekološki osviješteni Puljani pridružili su se u subotu svjetskoj akciji "Zelena cistka - jedan dan za cisti okoliš", koja se u Hrvatskoj organizira prvi put.

Otpad se u najvecem istarskom grad uklanjao na nekoliko lokacija, a u akciju su se ukljucile brojne udruge i mještani pojedinih mjesnih odbora.



Na podrucju mjesnog odbora Veli Vrh cistila se šumica i livada izmedu Vodnjanske ceste i Jeromeline ulice. Tu se okupilo 40-ak vecinom mladih ljudi, clanova druge mladih s Velog Vrha "sVrha" i humanitarne udruge "Naš san njihov osmijeh".

Kako nam je rekao Marino Drandic, predsjednik udruge mladih te MO-a Veli Vrh, nakon cišcenja ove dvije gradske površine u šumici ce se napraviti šetnica i trim-staza, dok se na livadi planira organizirati proslava za Prvi maj. Drandic je rekao da je razocaran što se akciji nije odazvao veci broj žitelja, iako se cisti takoreci u njihovom dvorištu.



Cistilo se i na rivi, ispod mosta kraj vojnog ulaza na Vallelungu. Tu su se kosilica i grablja prihvatili vecinom clanovi sportsko-ribolovnog društva Mandrac-Tivoli koji se i inace brinu o ovom podrucju.

Osim ove dvije lokacije akcije cišcenje provedene su i u mjesnom odboru Stoja gdje se cistila lokacija u Ulici Valkane i Pradorlando, u MO-u Gregovica, gdje je cišcena šumica Pineta i Ulica brace Levak. Stanovnici MO-a Kaštanjer od glomaznog su otpada cistili parcelu u Japodskoj ulici, preko puta djecjeg vrtica. Clanovi Klub mladih IDS-a pridružili su se pak cišcenju šumice na Vidikovcu.



Inace, Zelena cistka se provodi u sklopu akcije World Cleanup 2012. i globalnog pokreta Let's do it!, u koji se do sada ukljucilo preko 80 zemalja.

Cilj ove akcije bio je pronaci sve lokacije nepravilno odloženog otpada, obilježiti ih na internetskoj karti te potom ocistiti svaki kutak Lijepe naše, i to sve u samo jednom danu. Hrvatska se, s preko 35.000 volontera, akciji pridružila prvi put, a smece se cistilo u 60 opcina i gradova svih županija.


Podijeli: Facebook Twiter