I Pula želi biti europska prijestolnica kulture

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Ministarstvo kulture 11. lipnja objavilo je Poziv za podnošenje prijava za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu na koji se mogu prijaviti hrvatski gradovi. Interes su već najavili brojni hrvatski gradovi kao što su Rijeka, Split, Dubrovnik, Varaždin, Zagreb, Osijek, Đakovo, Slavonski Brod, Zadar, no tu bi prestižnu titulu rado ponijela i Pula.

Naime, svi gradovi koji se žele kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture za 2020. godinu moraju ispunjavati kriterije podijeljene u šest kategorija a to su: Doprinos dugoročnoj strategiji, Europska dimenzija, Kulturni i umjetnički sadržaj, Sposobnost provedbe, Doseg i Upravljanje. Također, grad koji se želi okitit ovom laskavom titulom mora imati pomno razrađenu kulturnu strategiju a kroz svoje aktivnosti treba poboljšati opseg, raznolikost i europsku dimenziju svoje kulturne ponude, uključujući i transnacionalnu suradnju. Kandidature se sigurno neće moći bazirati samo na bogatoj spomeničkoj baštini, predstavama i koncertima, mahanjem zastavicama, već će kroz pomno osmišljene aktivnosti gradovi morati promicati kulturnu raznolikost Europe i međukulturni dijalog.

Ministarstvu kulture u svom je pozivu jasno dalo do znanja što se od gradova traži. Oni koji će ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture između ostalog trebaju proširiti pristup i sudjelovanje u kulturi, ojačati kapacitet svojeg kulturnog sektora i njegovu povezanost s drugim sektorima, ali i podići svoj međunarodni ugled pomoću kulture. Zanimalo nas je na koji se način priprema Pula i na kojim će sve aktivnostima bazirati svoju kandidaturu. Zasad konkretne planove nismo uspjeli doznati, a pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber naglasila je da će uskoro o tome detaljnije govoriti na konferenciji za novinare.

- Jedna od skorih aktivnosti su razgovori s kulturnjacima, nakon čega će biti održana konferencija za novinare na kojoj ćete doznati sve detalje, kazala je Kamber.

No naglasila je kako je priča o kandidaturi Pule za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine dobila službene konture još u srpnju 2009. godine kada su tadašnji župan Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić na 2. Saboru kulture u Istri u porečkoj Sabornici potpisali pismo namjere o kandidiranju grada Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Pismo su, podsjetila je Kamber, potpisali i ostali sudionici Sabora, a upućeno je Ministarstvu kulture, odnosno Vladi Republike Hrvatske. Više od toga zasad nismo uspjeli doznati pa s nestrpljenjem očekujemo s kakvim će kulturnim konceptom uskoro izaći najveći istarski grad. Također biti će zanimljivo vidjeti kakav učinak te primamljive titule Pula ostvariti na svoj dugoročni kulturni, društveni, gospodarski i urbani razvoj. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter