I Pula je dala velike ljude

Akademik Petar Strčić: Danima otvorenih vrata HAZU pokazuje svome narodu da je ona njegova akademija (D. ŠTIFANIĆ)
Akademik Petar Strčić: Danima otvorenih vrata HAZU pokazuje svome narodu da je ona njegova akademija (D. ŠTIFANIĆ)

Dana 29. travnja navršit će se 155 godina otkako je Hrvatski sabor, na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, osnovao Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, najvišu hrvatsku znanstvenu, kulturnu i umjetničku instituciju koja tradicionalno tijekom ožujka otvara svoja vrata građanima u više od 30 svojih znanstvenih i umjetničkih jedinica u 15 gradova, pa tako i u srijedu u Puli.

Citirajući aktualnog predsjednika HAZU-a akademika Zvonka Kusića, akademik Petar Strčić u srijedu je u dvorani "Tone Peruško" na pulskom Filozofskom fakultetu kazao da su Dani otvorenih vrata HAZU-a postali "tradicionalna manifestacija kojom Akademija na poseban način pokazuje svome narodu da je ona njegova akademija, otvorena javnosti i okrenuta budućnosti, usmjerena na rješavanje aktualnih društvenih pitanja radi izgradnje bolje i naprednije Hrvatske".

Akademik Daniel Rukavina predstavio je u nastavku rad riječkog Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu. Za izlaganja je posebno spomenuo dvojicu pokojnih dopisnih članova HAZU-a iz ovih krajeva - čuvenog kirurga Vinka Frančiškovića koji je svojedobno u Rijeku došao iz pulske bolnice (1971. godine izveo je prvo uspješno presađivanje bubrega u Hrvatskoj) te toksikologa svjetskog glasa Zvonimira Maretića koji je gotovo cijeli radni vijek proveo u Puli, gdje je i umro 1989. godine. I danas se stariji pulski liječnici s posebnim poštovanjem i divljenjem prisjećaju njegovih stručnih i ljudskih kvaliteta.

Dr. sc. Sanja Holjevac detaljnije je predstavila Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU-a u Rijeci, dok su etnolog dr. sc. Sandi Blagonić i povjesničar dr. sc. Milan Radošević predstavili pulsku Područnu jedinicu tog zavoda, osnovanu 1969. godine. U nastavku je povjesničar prof. dr. sc. Robert Matijašić predstavio posljednji svezak godišnjeg časopisa "Problemi sjevernog Jadrana". Sandi Blagonić u popodnevnim je satima u Pazinu srednjoškolcima imao održati predavanje pod naslovom "Što znamo, a ne znamo da znamo i što ne znamo, a mislimo da znamo?".

Hrvatska vodeća u svijetu u transplantacijskoj medicini!

Akademik Daniel Rukavina istaknuo je da je Hrvatska "gotovo jedna od vodećih zemalja u svijetu u transplantacijskoj medicini".

- Po broju doniranih organa na milijun stanovnika, Hrvatska je prva u svijetu, a prva je i u transplantaciji bubrega i jetra te druga u transplantaciji srca, kazao je akademik Rukavina. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter