I psihijatrijski bolesnici moraju putovati u Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Najveći problem ukidanja dolaska većine specijalista iz Opće bolnice Pula u ispostave Istarskih domova zdravlja je nedolazak psihijatra, jer većina tih bolesnika ne može putovati u Pulu, pogotovo ne sami. Mnogi od njih su socijalni slučajevi, bez obitelji", istaknuo je ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ane Ivančić komentirajući odluku Opće bolnice Pula o smanjenju rada svojih specijalista u ispostavama domova zdravlja. Time su pacijenti u Umagu, Pazinu, Labinu i Rovinju zakinuti za preglede internista, kirurga i psihijatra u svojim mjestima pa će za to morati potegnuti do Pule.

- To znači i dodatno sniženje zdravstvenog standarda. Završna je to faza smanjivanja standarda polikliničko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Istarskoj županiji koja je počela prije 13 godina ukidanjem dolazaka velikog broja specijalista u domove zdravlja, komentirao je dr. Ivančić. Ovo reduciranje specijalista, kako je nedavno najavio ravnatelj pulske Opće bolnice dr. Lems Jerin, proisteklo je iz potreba bolnice za uštedom. Liječnici u svoje redovno radno vrijeme moraju raditi u bolnici, rekao je tada dr. Jerin, a OB Pula ih više neće prijavljivati na natječaje u domovima zdravlja, već očekuje da to organizira lokalna samouprava. Rekao je i da domovi zdravlja školuju vlastite specijaliste, a ako liječnici bolnice žele raditi u tim ispostavama, onda će to biti izvan radnog vremena i ne na trošak bolnice.

- Tražit ćemo da se Županija uključi u rješavanje problema, da se napravi analiza potreba i plan razvoja tog segmenta zdravstvene zaštite. Ako OB Pula nema dovoljan broj specijalista, ili plaćanje ne pokriva njihov dolazak, tražit ćemo da se dozvoli zapošljavanje potrebnih specijalista u sklopu Istarskih domova zdravlja. Taj ćemo problem uskoro ublažiti jer sredinom godine završavaju naši specijalizanti interne medicine: doktorica Julija Ardalić za Labin i doktor Corrado Bonassin za Rovinj i Pazin. Na taj način će, uz postojeće interniste u Poreču i Umagu, svi osim Buzeta imati tog specijalistu, rekao je dr. Ivančić. (T. K., M. M., M. R., R. S.)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter