I posljednji iz afere Agram izlazi iz Remetinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz zatvora u Remetincu u ponedjeljak poslijepodne izlazi i posljednji pritvoreni osumnjičenik iz afere Agram, Branko Mihaljević, nakon što je sud prihvatio mogućnost da mu se jamčevina od sedam milijuna kuna zamijeni založnim pravom na nekretnine.

Vlasniku tvrtke 'Bramgrad projekt' Branku Mihaljeviću obrana sa slobode i ranije je odobrena uz jamstvo od sedam milijuna kuna, no on iz Remetinca nije izašao zajedno s gradonačelnikom Milanom Bandićem i ostalima jer je umjesto gotovine želio založiti nekretnine. Nakon što je njegov prijedlog o zalaganju nekretnina postao pravomoćan, a sud je primio potvrdu o upisanom založnom pravu zatvoru u Remetincu poslan je dopis da ga se pusti van, kazao je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Mihaljevića se tereti da je s Bandićem dogovorio zamjenu gradskog zemljišta između Zagreba i tvrtke 'Bramgrad projekt' kojom je grad navodno oštećen za čak 12 milijuna kuna.

Prijedlog da mu jamčevinu zamjene založnim pravom na nekretnine prošlog je tjedna sudu podnio i Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković, a odluka suca istrage bi trebala biti donesena sutra. No, ni ona neće biti pravomoćna pa Hanžeković očekuje da će konačnu odluku, najvjerojatnije, opet donijeti izvanraspravno vijeće. Nakon uhićenja i pokretanja istrage u ovom slučaju iz Remetinca su najprije izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus. Zajedno s Bandićem iz istražnog su zatvora 19. studenoga, uz jamčevine i obećanje da neće kršiti mjere opreza, izašli bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Istragom su uz Pripuzovu i Mihaljevićevu tvrtku obuhvaćene i dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, no za njih Uskok nije tražio pritvor kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga. U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter