I polkice i gospel na okarini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko bi rekao da jedan mali, gotovo zaboravljeni glineni instrument sa samo osam rupica može proizvesti toliko veselog i profinjenog zvuka? Pitali su se to mnogi posjetitelji nakon subotnjeg, drugog Okarina festa održanog u kaštelirskom domu na kojem su se publici predstavili malobrojni, ali strastveni sviraci ovog zanimljivog tradicijskog puhackog instrumenta.

Kako je rekla voditeljica Ester Diklic, susretom žele sacuvati i pokazati dio bogate kulturne baštine - okarinu, instrumentic zoomorfnog oblika koji se nekada svirao i na podrucju Kaštelira.

Uvertiru u ovu glazbenu vecer oznacila je "Mantinjada" koju su na velikoj i maloj sopeli odsvirali Serdo Valic i Mladen Buic. Umaški zbor Korona izveo je pjesmu "Okarina", svojevrsnu himnu ovom instrumentu, koju je napisao porecki pjesnik Tomislav Milohanic, a uglazbio etnomuzikolog Branislav Ostojic, idejni voda festivala.

Cast da se prvi predstave publici pripala je najmladim okarinašima, Kaštelircima Antoniji Kocijancic i Matteu Cossettu, polaznicima nedavne desetosatne škole okarine. Stecene vještine pokazali su odsviravši pjesme poput "Amazing Grace", "Istarske polkice" i drugih. Na pozornici su im se kasnije pridružili i ucitelj Ostojic te još jedan mladi okarinaš i sumještanin Elvis Kocijancic u zajednickoj izvedbi poznate pjesme "When the Saints Go Marching In".



Publici se još jednom predstavio Valic - popularni radijski voditelj i poznavatelj istarskih instrumenata iz Raklja odsvirao je šete paši, a iako je priznao da mu je ovo tek drugi put da svira okarinu, nastup je odradio i više nego uspješno.

Njegov kolega Buic iz Marcane na okarini je odsvirao pjesmu "Zadarski kanal", a kako zvuci okarina u pratnji drugih instrumenata, pokazali su braca Branislav i Milan Ostojic koji su zajedno prvi na okarini, a drugi na leronu i violoncelu odmuzicirali spletove prvo starih vodnjanskih, a potom i latinskoamerickih plesova.

Jedina okarinašica veceri Nataša Dragun publici se predstavila zajedno s pulskom skupinom Fon Fone koju cine Teana Domazin na flauti, Aida Dražic na blok flauti, Maria i Herbert Haider na gitari te Edi Terlevic na udaraljkama. Zanimljive su bile njihove izvedbe "Guantanamere" i popularne "Zeko i potocic".

Susret su zakljucili domacini, clanovi vokalne skupine Nigrignanum kojima se u živahnim izvedbama "Brkice" i "Moja mati kuha kafe" pridružili i svi izvodaci na okarinama. Pjesma i veselo druženje nastavilo se i nakon službenog dijela programa, uz zakusku TZ-a Kaštelir-Labinci.


Podijeli: Facebook Twiter