I po kiši i po snijegu - pušiti se mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmijenjeni Zakon o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda poceo se primjenjivati prije tocno 4 dana, ali su se tek jucer jasno pokazale prve posljedice zabrane pušenja u lokalima. Naime, uporna kiša i hladno vrijeme potjerali su goste s vecine terasa, ali u kafice mnogi nisu željeli uci zbog zabrane pušenja pa su ugostitelji radili medu polupraznim stolovima. Neki su se gosti radije smrzavali sjedeci na vlažnim stolicama samo da bi uz pice mogli zapaliti cigaretu.

- Uživam u pušenju i ne želim se odreci cigarete. Meni je ritual popiti kavu i zapaliti cigaretu, bez toga mi nije užitak i necu ici u kafice ako ne mogu pušiti. Mislim da ce puno kafica propasti kada dode zima jer gosti nece dolaziti. Trebalo bi se dozvoliti svakom lokalu da se opredijeli hoce li biti za pušace ili ne, a ne da samo oni manji od 50 kvadrata mogu dobiti dozvolu, smatra Ivica Putar koji je unatoc ružnom vremenu kavu ispijao na terasi kafica.

Dim cigareta je izbacen iz gotovo svih pulskih lokala jer vecina ugostitelja zahtjev za pušackim prostorom nije ni zatražila, buduci da im je ulaganje u ventilacijski sustav preskupo.





- Necemo postati pušacki kafic jer si to ne možemo priuštiti. Vec smo danas jako osjetili pad prometa, do maloprije nikog nije bilo u kaficu, a sad se malo napunilo. Dosad je bilo lijepo vrijeme pa nam je radila terasa te nismo toliko osjetili posljedice zabrane pušenja, no neki su nam gosti najavili da više nece dolaziti jer ne mogu zapaliti. Ova je zabrana još samo jedna kazna za nas ugostitelje, veli Lidija Vunduk, vlasnica kafica. Dodaje da se u Austriji i Pragu najnormalnije puši cak i u restoranima, dok se kod nas ne može ni u caffe barovima.

Rijetki ugostitelji koji su ipak odlucili krenuti u investiciju i zatražiti pušacki status, dozvolu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi još cekaju pa se pušiti zasad u Puli može u svega nekoliko lokala.

U vecini slucajeva dozvolu traže vlasnici lokala manjih od 50 kvadrata koji se jedini mogu u cijelosti proglasiti pušackima ako zadovolje rigorozan standard ventilacije koji, izmedu ostalog, omogucuje najmanje deset izmjena zraka u sat vremena.

Vanja Sinošic i Luka Burba, gosti u jednom lokalu u centru Pule, smatraju da ce zabrana dodatno otežati život ugostiteljima, ali i gostima.



- Struka nije dovoljno pažnje obratila primjeni zakona s obzirom na tešku socijalnu situaciju u zemlji. Ovaj je zakon donesen zbog europskih integracija pa bi se trebali ugledati u zakone koji vec postoje, a ne otkrivati toplu vodu. Zakon o zabrani pušenja je licemjeran, povecana je cijena cigareta i porez na duhan, a s natpisima na kutijama koji upozoravaju na štetnost cigareta misle da su se moralno opravdali, vele njih dvoje i dodaju da bi radije da se legalizira marihuana umjesto da se zabranjuje duhan.

I ugostitelj Anton Gojani upozorava da je vlasnicima lokala situacija postala neizdrživa što zbog gospodarske krize što zbog zabrane pušenja, a uz to i dalje moraju izdvajati mjesecno po nekoliko desetaka tisuca kuna za najam terasa, skuplje režije, spomenicku rentu i ostale namete.



- Teško je reci koliki ce biti pad prometa zbog zabrane, a koliki zbog recesije. Da ne dobijete placu ili nemate novca za režije, biste li otišli u kafic i potrošili 15 kuna? U prva je tri mjeseca ugostiteljima jako pao promet, a ako nam turizam ne donese goste, bojim se da ce ova zima biti još teža, veli Gojani.

Buduci da je nepušac, priznaje da mu je rad u nezadimljenim prostorima ugodniji. "Ali mi smo otvorili kafic da zaradimo, a 80 posto naših gostiju puši. Još ne znam hocu li se opredijeliti za pušacki prostor, ventilaciju vec imam, ali bih morao smanjiti broj stolova jer mi je lokal nešto veci od 50 kvadrata. Imam stalnih gostiju i medu nepušacima koji su zadovoljni zabranom pa moram izvagati što mi se više isplati", istice Gojani.

Iako su pušaci nezadovoljni zakonom, a promet, barem sada na pocetku, pada u brojnim lokalima, mnogi su nepušaci jedva docekali zabranu pušenja i sada ce s vecim guštom ulaziti u lokale da bi u cistom zraku uživali u kavi bez dima cigarete.


Podijeli: Facebook Twiter