I plominski dimnjak mamac za goste?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samoniklo bilje i "svijet struje" u plominskim termoelektranama glavne su atrakcije koje predvida petogodišnji marketinški plan razvoja turizma Kršana kako bi se ova opcina preobrazila iz neprepoznatljive u upecatljivu destinaciju, uklopljenu u tzv. istarski sustav doživljaja.

Kao rješenje za manjak i nedovoljnu kvalitetu smještaja, pak, istim se dokumentom predlažu kampovi u seoskim domacinstvima u zaledu te neveliki kamp više kategorije u turistickoj zoni Fratrija.

Kršanska Turisticka zajednica prva je na Labinštini donijela ovakav lokalni strateški dokument utrošivši za to 85 tisuca kuna. Dokument je nedavno predstavljen i novinarima. Plan je izradila pulska tvrtka Comunico, a poslu su prethodile lanjske radionice, njih pet, sa stotinjak aktera turistickog lanca u opcini.

Festival samoniklog bilja, cije je premijerno izdanje održano proljetos, tek je dio price za koju opcina Kršan pretendira da postane prva te vrste u Hrvatskoj, objašnjava izradivac plana Marino Brecevic. Taj se festival grana na gastronomiju, radionice pokaznog branja, osnivanje edukacijskog centra, cak i - makar kontradiktorno zvuci - uzgoj samoniklog bilja.

Drugi adut, "svijet struje", zamišljen je kao jaka atrakcija, svojevrstan multimedijalni edukacijski prostor u plominskoj termoelektrani za školske i studentske grupe, strukovne udruge te izletnike, obrazlaže Brecevic. Želja planera je turisticki iskoristiti gašenje TE Plomin 1, predvideno za 2016., koju ce zamijeniti cetiri puta jaci treci energetski blok snage 500 megavata.



- U Istri nismo dovoljno svjesni odlicne baze za razvoj proizvoda koju pruža godišnji promet od više od tri milijuna gostiju. Da bi ovaj dokument zaživio, potrebno je partnerstvo svih sudionika, veli Brecevic. Preduvjet je i uskladivanje prostornoplanske dokumentacije.

- U turistickoj zoni Fratrija, gdje su planirani apartmani i manji hoteli, trebao bi se ucrtati kamp jer je istocna obala Istre slabo zastupljena s takvim smještajem, a time bi se izbjegla i preizgradenost. Tražile bi se i izmjene kapaciteta u drugim dvjema turistickim zonama, Brestova i Jurasi, no bez remecenja ukupne brojke od cetiri tisuce ležajeva. Nijedna investicija ne smije biti nauštrb domaceg stanovništva, istice Brecevic.

No, takoder, kao moguce prijetnje lokalnom turizmu izdvojio je opasnost po zagadenje okoliša iz industrijskih pogona - dimnjaka plominskih elektrana i tvornice kamene vune Rockwool.


Podijeli: Facebook Twiter