I plin bi mogao poskupjeti 1. svibnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prirodni plin kucanstvima u sijecnju poskupio 15 posto, moguce je, nakon 1. svibnja, novo poskupljenje ovog energenta koji koristi oko 600 tisuca hrvatskih kucanstava.

Dogodi li se to, bit ce to trece poskupljenje plina u samo godinu i pol dana buduci da je plin, nakon dugogodišnje stanke, prvi put, za 20 posto, vec poskupio u sijecnju prošle godine, te ponovno, za isto toliko, u sijecnju ove, pri cemu je Vlada odlucila kucanstvima djelomicno subvencionirati poskupljenje, tako da se ono zaustavilo na 15 posto.

Vlada i MOL lani su u prosincu potpisali, naime, prvi dodatak glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, kojim je Vlada, prvenstveno, do prosinca ove godine odgodila otkup plinskog biznisa od Ine, ali i odobrila Ini poskupljenje plina distributerima, koji su zatim potrošacima cijenu plina podigli za 20 posto, a Vlada ga subvencijom smanjila na 15 posto. Time je plin kucanstvima u Zagrebu poskupio s 2,43 na 2,79 kuna, u Rijeci s 2,63 na tri kune, u Osijeku pak s 2,28 na 2,62.

Kako, medutim, stoji u ugovoru, "naknadno povecanje cijene plina ne može se provesti bez prethodne suglasnosti Vlade, mora biti obrazloženo detaljnom analizom te ni u kojem slucaju nece stupiti na snagu prije 1. svibnja 2010.". Drugim rijecima, bude li Inina analiza opravdana i Vlada je odobri, nakon 1. svibnja gradani mogu ocekivati novo poskupljenje.

"Ina u ovom trenutku nema informaciju o mogucem povecanju cijena plina za kucanstva", stoji u odgovoru Ininog Sektora korporativnih komunikacija. Mogucnost novog poskupljenja ne komentiraju niti u nadležnom Ministarstvu gospodarstva, podsjecajuci samo na ono što piše u dodatku ugovora Vlade i MOL-a. A uzme li se u obzir da se i HEP-ov zahtjev za 15-postotnim poskupljenjem struje nalazi u nadležnim institucijama na razmatranju, s prvim danima svibnja hrvatski bi gradani mogli osjetiti znacajan udar na svoje budžete.

Razloga za nezadovoljstvo imaju i poduzetnici, opcenito gospodarstvo, kojem se cijena plina od sijecnja ove godine formira tržišno, svaka tri mjeseca iznova, i odreduje sukladno cijeni naftnih derivata na tržištu i tecaja dolara. Od pocetka ove godine i poduzetnicima je plin poskupio vec za 40 posto, dok novo poskupljenje ocekivati mogu ponovno 1. srpnja.

Odobravanjem poskupljenja u sijecnju ove godine Vlada je Ini zapravo kompenzirala to što nije od nje preuzela plinski biznis, odnosno što je odgodila njegovo preuzimanje na godinu dana.


Podijeli: Facebook Twiter