I plahte vas mogu odvesti u bankrot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je aktualna vijest da je od 1. sijecnja Financijska agencija (Fina) preuzela zahtjeve za ovrhu, uglavnom od banaka, koje ce ubuduce ona rješavati, jedna nam je citateljica ispricala što se prije, ali i nakon tog roka, dogodilo s njenim dugom i nacinom naplate. Iako su nam njeni podaci poznati, zamolila je za anonimnost zbog fame koja kruži u javnosti o nekome tko duguje, tko je zbog duga pod ovrhom itd. Iako je to, ustvari, vrlo cesta prica, a s obzirom na najavu da bi Fina uskoro mogla imati i milijun zahtjeva za ovrhu, bit ce to stvarnost svakog cetvrtog Hrvata.

Otplatu posteljine prekinuo - otkaz


Kako nam je ispricala, u travnju 2008. godine od rijecke tvrtke Vita sano kupila je za djecu posteljinu od prirodnih vlakana ukupne vrijednosti 9.600 kuna. Iako je smatrala da ce to moci financijski podnijeti, jer je iz place trebala izdvajati 200-tinjak kuna mjesecno tijekom tri godine, taj se plan izjalovio. Isplata se ipak nije mogla realizirati iz place, vec je morala potpisati ugovor o kreditiranju prema kojem cijena više nije bila devet i pol, vec je narasla na 11.300 kuna.

Racun je otplacivala uplatnicama i uspjela je platiti ukupno 4.600 kuna prije no što je ostala bez posla. Telefonskim putem pokušavala se s djelatnicima tvrtke Vita sano dogovarati o daljnjem nacinu placanja dok je istovremeno tragala za poslom. Savjetovano joj je da uplacuje koliko može, ali da održi kontinuitet.
"Izdvajala sam što sam mogla, ali bez posla to mi je bilo nemoguce pratiti tako da sam odredeno vrijeme potpuno prestala placati. U sijecnju 2009. na vrata mi je prvi put došao sudski ovršitelj želeci mi plijeniti nekretnine. Ostala sam šokirana jer nisam dobila nikakvu opomenu od tvrtke Vita sana niti od suda koji je poslao ovršitelja. Nisam znala koliki mi je dug, iako ne poricem da sam ga imala. Kako nemam ni nekretnine ni pokretnine u svom vlasništvu, ovršitelj je otišao neobavljena posla.

Našla sam novi posao te u veljaci i ožujku 2009. ponovno pocela placati, najprije tisucu, drugi put 380 kuna, da bih koliko-toliko dostigla taj dug, ali sam opet ostala bez posla sve do lani, kada sam se zaposlila u bolnici. Tada mi je u svibnju ponovno došao sudski ovršitelj s rješenjem iz kojeg je razvidno da je odvjetnicko društvo iz Rijeke Opcinskom sudu u Puli dostavilo prijedlog za provedbu sudske ovrhe, a na temelju ovršne isprave 'radi namirenja novcane tražbine' na cjelokupnoj imovini.

Ovaj put bila sam manje iznenadena, ali još uvijek bez odgovora na pitanje za koliki me iznos ustvari terete. Ovršitelj je opet otišao neobavljena posla. No u zapisnik je ušlo da sam zaposlena i tako sam vec u rujnu, želeci podignuti placu, saznala da mi je racun blokiran, a sva sredstva oduzeta", ispricala nam je sugovornica.

Iznos duga ostao nepoznat


Nekoliko stotina kuna svaki je mjesec banka uzimala za revolving kreditnu karticu koju je do travnja te godine koristila, a ostatak od oko tri tisuce kune uziman je u cijelosti na ime duga za Vita sanu. Za koliki ju se dug tereti uspjela je doznati tek nakon podužeg "hodocašcenja" izmedu banke i suda gdje je dobila informaciju da je ovrha na 6.414 kuna, ali su tu bile zaracunate i kamate od dana isporuke robe u travnju 2008. godine, trošak sudskog ovršitelja, trošak sudskog postupka, izdavanja rješenja i sve uvecano za kamate…

Nije joj bilo jasno koliki je konacni iznos koji treba platiti, ali joj je zato bilo jasno da od place neko vrijeme nece vidjeti niti kune. I tako je i bilo u rujnu, listopadu, studenom i prosincu.

"Krajem prošle godine stavila sam na papir sve što su mi dotad uzeli i izracunala da je to, bez onoga što si je banka uzimala za karticu, iznosi oko devet tisuca kuna. Otišla sam u banku gdje mi je 14. prosinca izlistano da su mi dotad uzeli i stavili na neki posebno otvoreni racun - dakle nije proslijedeno tvrtki Vita san - 8.500 kuna, ali mi je receno da su potraživanja ukupno 9.451 kunu?! Upitala sam tko ce prekinuti ovrhu nakon naplate cjelokupnog potraživanja, i u banci su mi rekli da to mogu samo po rješenju suda tako da sam i opet išla na sud.



Na moju zamolbu, bez da provjeravaju koliko mi je vec skinuto, isti su dan poslali banci nalog da prekinu ovrhu, no u prosincu me docekalo novo iznenadenje, jer su mi na placi od studenog skinuli tisucu kuna, a potom u sijecnju i s place za prosinac. Ostala sam u cudu jer mi je stavka na bušti 'ovrha za Vita sano'.

Dakle, meni su ponovno, cijeli iznos ispocetka, poceli skidati ne više na racunu u banci, vec izravno s place", prica nam sugovornica ni sama ne vjerujuci kako kroz cijelu pricu prolazi još uvijek "zdrave pameti".

Odjednom (pre)više novca


Ponovno u banci provjerava stanje i saznaje da je namiren cijeli iznos, ali sredstva nisu prenesena tvrtki Vita san (koja se u meduvremenu ugasila, a pravni sljednik je Vita plus) jer i opet cekaju nalog suda da to ucine.

"Najtragicnije od svega je što sada imam neka sredstva na racunu, ali mi i dalje ne dozvoljavaju isplatu, jer mi je racun i dalje formalno blokiran. Kažu mi u banci da još nisu dobili rješenje o skidanju blokade. Necu vam pricati da su me iz banke za tu ovrhu na placi poslali u Finu, gdje su mi rekli da me nemaju u evidenciji i neka se opet javim banci jer im oni nisu dostavili zahtjev, pa su mi u banci opet rekli da ne znaju ništa o toj obustavi na placi…

Dakle, cijeli kaos u kojem živim vec pola godine. Nisam socijalni slucaj, ali su ga oni od mene napravili. Mjesecima ne dobivam ni kune od zaradene place, a vec su mi uzeli ukupno više od 11.500 kuna", kaže nam na kraju sugovornica isticuci da joj nakon svega dode da tu posteljinu - zapali!

Na naš upit rijeckoj tvrtki Vita plus saznali smo da je od naše sugovornice stizala uplata 2009. i potom ništa do 13. prosinca 2010., kada im je proslijedeno ono što joj je skinuto s place, dva puta po tisucu kuna, a onda im je 21. sijecnja stiglo i iz banke oko 9.300 kuna. Odmah su, kažu, odvjetnicima poslali zahtjev za obustavom na placi, a nazvat ce i pulsku bolnicu da joj više ne skidaju s place. Možda ce to pomoci da mirnije spava iako se dosad vec dvaput "opustila" i oba puta razocarala. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)

Fina ne komentira pojedinacne slucajeve

S ciljem da pojasnimo citateljima kako se provodi postupak ovrhe te pokušamo razriješiti razne nelogicnosti i nepravilnosti koje se mogu javiti kod onih kojima je provedena ovrha, uputili smo poziv Fini na suradnju.
Najavili smo im da bismo putem clanka u Glasu Istre pozvali citatelje da u iduca dva tjedna putem e-maila iznesu svoje probleme koje su imali s ovrhama u Fini i postave pitanja koja ih zanimaju u vezi toga, a potom bismo pitanja proslijedili Fini i, kad nam odgovore, objavili odgovore u Glasu Istre.
No, iz Fine su nam odgovorili da nisu u mogucnosti komentirati niti objavljivati podatke o pojedinacnim slucajevima i predmetima klijenata. Pojasnili su da daju podatke iz Ocevidnika redoslijeda osnova za placanje i Jedinstvenog registra racuna u skladu s odredbama Zakona o provodenju ovrhe na novcanim sredstvima.
- Kako bismo educirali i informirali javnost o ovoj temi, kontinuirano, putem medija i svojih komunikacijskih kanala (besplatni info-telefon 0800 0080, internetska stranica www.fina.hr, poslovnice) pružamo informacije vezane uz postupak provodenja ovrhe, predaju osnova za placanje te postupanje u slucajevima kada se radi o novcanim sredstvima koja su izuzeta od ovrhe.
Takoder, u izravnoj komunikaciji nastojimo riješiti što više pojedinacnih slucajeva klijenata. Pozdravljamo Vašu namjeru da citatelje Glasa Istre detaljnije informirate o provodenju ovrha na novcanim sredstvima, koje od 1. sijecnja 2011. provodi Fina, te Vam i dalje stojimo na raspolaganju za sva pitanja u cilju edukacije i bolje informiranosti Vaših citatelja i javnosti, stoji u odgovoru Fine.
(P.G.)


Podijeli: Facebook Twiter