I Peršuric bespravni graditelj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zagazili ste na teren koji je sam po sebi problem, ne samo u Peršuricima gdje je 20-ak bespravnih objekata, nego u citavoj Hrvatskoj. Koordinatorica pregovarackog tima s EU-om za poljoprivredu Ružica Gelo rekla je neki dan na skupu agronoma u Opatiji da je 95 posto poslovnih objekata u hrvatskim selima izgradeno bez dozvola. To je problem cijele države i Vlada ga mora riješiti hitno jer poljoprivredni poduzetnici ne mogu dobiti ni poticaje ni novac iz evropskih fondova za proizvode koji nastaju u nelegalnim objektima".

Tako je ?ordano Peršuric, ravnatelj poreckog Instituta za poljoprivredu i turizam i poznati istarski vinar odgovorio kada smo ga pitali je li istina da je bez dozvole izgradio objekt od tisucu cetvornih metara na poljoprivrednom zemljištu, nadomak sela Peršurici na Višnjanštini, u kojem ima i vinarski podrum i kušaonicu vina.

Na bespravni Peršuricev objekt ukazao je anonimni gradanin dopisom gradevinskoj inspekciji i novinarima poreckog dopisništva Glasa Istre. Peršuric kaže da se radi o "seoskom špijunu" koji i sam ima nekoliko bespravno uzidanih objekata u selu.

Ceka se izmjena prostornog plana Višnjana

- Vlada bi mogla donijeti odluku o legaliziranju gospodarskih objekata na poljoprivrednom zemljištu, i to ce se morati dogoditi. Treba utvrditi jasne kriterije legaliziranja i mogucnost da se to ucini brzo i jeftino jer po sadašnjim propisima legaliziranje nekih gospodarskih objekata koštalo bi više nego što oni vrijede.

Pricu o gradnji šampanjerije moj OPG je poceo još prije 10 godina. Kada smo ucinili dobar dio posla bilo je ocito da Opcina Višnjan mora mijenjati prostorni plan ne samo zato da bi moj objekt bio legalan, nego i zbog niza drugih poljoprivrednih objekata koji funkcioniraju ilegalno. Opcini smo poslali gospodarski program i plan ulaganja, moja djeca su osnovala u Višnjanu poduzece Pjenušci Peršuric i dogovoreno je prije dvije godine da ce biti pokrenute izmjene plana.

Prema tom dogovoru smo i poceli gradnju. Nažalost, do danas plan nije promijenjen, ali vjerujem da ce to biti ucinjeno. Do tada je šampanjerija bez papira, a gradili smo je kao montažni objekt, da bismo je mogli preseliti ako ne budemo mogli legalizirati. Ona formalno ne postoji, a nastala je kreditima Zagrebacke banke, što se može vidjeti u zemljišnim knjigama, rekao nam je Peršuric.

Zna li da je Peršuric bespravno izgradio objekt od oko tisucu kvadrata u katastarskoj opcini Bacva na poljoprivrednom zemljištu, upitali smo opcinskog nacelnika Angela Maticha.

- Ništa se u opcini ne može graditi na poljoprivrednom zemljištu, ali je puno toga bespravno sagradeno, a sada su gradani poceli neugodnu praksu prijavljivanja jedni drugih. Ima dosta svakakvih bespravnih gradevina, ali nemaju svi tako zvucna imena. Treba o svima njima pisati ako se posao obavlja profesionalno. U protivnom je to hajka na odredene ljude, rekao nam je, izmedu ostaloga, Mattich, potvrdivši da razmišljaju o izmjenama prostornog plana kojima bi omogucili legalizaciju bespravno sagradenih poduzetnickih pogona na svom podrucju.

- Podržat cu svakoga tko želi razvoj i tko radi unutar zakonskih okvira, a ako su izašli izvan okvira, pomoci cu im da se vrate, ako je to u mojoj, odnosno moci Opcine, rekao nam je Mattich.

Inspekcija nije obišla Peršuricev objekt

Peršuricevu gradevinu inspekcija nije obišla. Iz odjela za odnose s javnošcu Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uredenja dobili smo odgovor u kojem stoji: "Dana 11. veljace 2011. u podrucnoj jedinici u Pazinu zaprimljena je anonimna prijava bespravne gradnje na k.c. 1408/1, 1551/1 i 1551/2 sve k.o. Bacva. Gradevinski inspektor još nije bio na terenu."

Ceka li i gradevinska inspekcija, odnosno ministarstvo kakvu odluku Vlade? Možda se samo ne žele upuštati u još jednu aferu, kao što je bio slucaj rušenja bespravnog vinskog podruma istarskog župana Ivana Jakovcica u selu Sveti Juraj prije nekoliko godina.

I Peršuriceva kcerka Katarina Peršuric Bernobic, direktorica Pjenušaca Peršuric, kaže da su gradili bez dozvole nadajuci se izmjenama plana i legalnom završetku investicije buduci da su od samog pocetka suradivali s Opcinom Višnjan. Iz zemljišnih knjiga je jasno da je ?ordano Peršuric, ravnatelj poreckog Instituta za poljoprivredu i turizam, poznati proizvodac vina i pjenušaca, vlasnik poljoprivrednog zemljišta na kojem je bespravni objekt. Tim zemljištem Peršuric jamci povrat triju kredita od ukupno 2,2 milijuna kuna u Zagrebackoj banci.


Podijeli: Facebook Twiter