I ovog ljeta solarno kino pred Rojcom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutra u magicnom urbanom vrtu Društvenog centra Rojc pocinju projekcije solarnog kina CosyMo solar cinema, koje je i ovog ljeta iz Nizozemske došlo u Pulu, a u suradnji s Pula Film Festivalom, Zelenom Istrom, Marsroomom te udrugom Restart.

Kino CosyMokombi originalno je smješteno u Nizozemskoj, s vlastitim solarnim sustavom putem kojeg se sva audio-vizualna elektronicka oprema napaja elektricnom energijom. CosyMo i za vožnju koristi ekološki prihvatljive izvore energije: elektricnu energiju, odnosno biogorivo. CosyMoova europska turneja solarnog kina prvi je putujuci europski filmski festival koji pociva na mobilnom (otvorenom) kinu koje u potpunosti napaja solarna energija. Solarno kino ima dovoljno energije za osmosatno prikazivanje filmova.

Sutra u 21 sat svi filmofili i ljubitelji prirode ne bi smjeli propustiti besplatnu projekciju izvrsnog dokumentarnog filma "Waste Land" (Zemlja smeca) - redateljice i scenaristice Lucy Walker, a glazbu potpisuje Moby - koji je oduševio kriticare i publiku brojnih festivala, a ove je godine nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma.

Film "Waste Land" sniman je gotovo tri godine, a u njemu se prati putovanje renomiranog umjetnika Vika Muniza od njegova doma u Brooklynu do rodnog Brazila, odnosno do najveceg odlagališta otpada na svijetu smještenog na periferiji Rija de Janeira - Jardim Gramacho.

Muniz ondje snima "catadorese", šaroliku skupinu samoprozvanih skupljaca otpada za reciklažu. Redatelj ih je isprva samo želio "oslikati" otpadom koji skupljaju, ali suradnja s inspirativnim likovima rezultirala je necim mnogo vecim: Muniz je istovremeno razotkrio njihov ocaj i dostojanstvo dok iz otpada stvaraju fotografske slike samih sebe, iznova zamišljajuci svoje živote.

Novinar Hollywood Reportera napisao je za ovaj film da ga je "zadovoljstvo gledati unatoc bijedi koju prikazuje jer nadilazi ostale umjetnicke dokumentarce", dok je Variety napisao da su "posebno ocaravajuce sekvence skupljaca otpada na poslu – uz glazbu Mobyja, koje izgledaju kao da se radi o mjestu s one strane života".

Sat ranije, u 20 sati, projicirat ce se kratki ekološki filmovi s ovogodišnjeg Sisackog eko-film festivala SEFF-a. Nakon projekcija slijedi glazbeni program DJ-eva udruge Marsroom u chill out&down beat ritmu i njihovim ocaravajucim UV dekoracijama.


Podijeli: Facebook Twiter