I ovog ljeta Bale dišu jazz


I ove sezone, zahvaljujući organizatoru i inicijatoru Last minute jazz festivala, Bale dišu/žive jazz. U samo nekoliko godina postojanja festivala, ovaj se pitoreskni gradić pozicionirao na jazz karti Istre, Hrvatske i šire, pa se na Trgu Bembo, osim univerzalne glazbe i tonova, moglo čuti i priča na svim stranim jezicima- od susjednog slovenskog, talijanskog, njemačkog i dakako najčešćeg engleskog jezika.

No, nije izostao ni nizozemski ni mađarski dok smo za skandinavski samo pretpostavili da on mora biti taj. U svakom slučaju trg je bio ispunjen, atmosfera odlična a glazba, dakako i najvažniji razlog "okupacije" Bala, koje su prve večeri Last minute open jazz festivala, žeđale za slobodnim parkirališnim prostorom.

Jazz večer otvorili su, vrlo mladi i jako nadareni, B's FUNstellation - Zvonimir Bajević sextet i to autorskom Bajvevićevom skladbom pod nazivom Long winter. Redale su se, potom i Those old days, odlična balada, potom Blue line, Latin jazz, Sixto, Samba i za kraj Dilema, u kojima su ovi vrsni umjetnici, udruženi tek prije osam mjeseci, pokazali svoj talent i izvrsnost.

Zanimljivost je da čak trojica iz banda - Zvonimir Bajević, truba Miron Hauser, trombon i mlađi brat mega popularnog Stjepana te Mario Bočić, tenor saksofon, sviraju u jazz orkestru HRT-a, dok im se posebno za ovu prigodu pridružio Jura Lajka, za klavijaturama. Posljednji član B's FUNstellationa je Ljubljančanin, kontrabasist i električna bas gitara - Goran Rukavina.

Drugi je dio večeri bio u znaku ZZ Quarteta /Zjača&Zanchini. E, pa kad se dva glazbena velikana spoje - Simone Zanchini, proslavljeni i najinovativniji harmonikaš na međunarodnoj sceni i Ratko Zjača, električna gitara poznat po širokom opusu glazbenih žanrova koje svira, naravno je, da se događa glazbena čarolija u kojoj se miješaju, nadmeću i nadopunjuju nježne balade i žestoki rifovi. Valja istaknuti i da je Zjača proslavljeni hrvatski gitarist koji je u svojoj bogatoj karijeri nastupao i snimao s velikanima svjetskog jazza- Johnom Pattucijom, Reggiem Workmanom, Al Fosterom, Randy Breckeromi drugima, dok Talijan, Zanchini prelazi granice suvremenih električnih zvukova i u njih ugrađuju svoj osebujan i  osoban pečat.  Diplomirao je na Konzervatoriju "G. Rosinni" u Pesaru, a specijalizirao se za jazz, etno glazbu i argentinski tango.

Last minute open jazz festival, jednom riječju Udruga "Kamene priče" i istoimeni kultni kafić/galerija Tome Pavleka, organizatora i utemeljitelja 7. po redu festivalskog izdanja za večerašnju i treću po redu jazz večer na Trgu Bembo, najavljuju nastup Reinaldo Santiago Quarteta i Jasna Bilušić Band. Početak koncerta zakazan je za 21 sat. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter