I ove se godine zaigrao picigin

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Pravi ljetni ugođaj osjetio se već u subotu ujutro na medulinskoj Bijeci gdje je i ove godine održan tradicionalni Pešekan cup u organizaciji Udruge za promicanje igre picigin "Pešekan". Natjecateljske ekipe počele su se okupljati ispred Beach Bara Barracuda na čijem se šanku čekao red za koktele, pivo i druga osvježavajuća pića, a igra je krenula nešto poslije 15 sati.

Ove je godine turnir okupio 10 ekipa mahom iz Pule, Medulina i Pomera, ali svoje vještine na medulinskom pijesku došli su pokazati i natjecatelji iz Zagreba i Malog Lošnja. U igri je sudjelovalo osam muških ekipa i dvije ženske, a u plićaku je picigin igralo 60 natjecatelja. Između ostalog, sudjelovale su ekipe Pomerski minguši, Pešekan TKZ, GYM-Baje, Leteći medvjedići, PK Kadin, Zuratrasu, Morski lavovi, Ilinden…

Po riječima predsjednika udruge Pešekan Sandra Radoševića, cilj ove manifestacije je turistima ali i lokalnim stanovnicima  ponuditi dodatnu zabavu u sezoni ali i promovirati igru picigin koja je kao hrvatska autentična igra upisana u Registar kulturne nematerijalne baštine.

-U svakoj ekipi sudjeluje pet igrača plus jedan za izmjenu, a cilj je da loptica što dulje ostane u zraku. Oni koji to uspiju, osvajaju najviše bodova i naravno odnose pobjedu. Sve to pomno prate suci koji gledaju koliko se koja ekipa trudi, kako se bore na terenu ali i kakao se bacaju. Važno je da previše ne forsiraju skokove i da pokušaju što dulje održati lopticu iznad vode, rekao je Radošević.

Osim picigina, kojeg su s entuzijazmom igrali svi natjecatelji, medulinska plaža jučer je odisala pravom atmosferom "Zrća". Glazba DJ-eva, ljepotice u kupaćim kostimima, ples i ispijanje koktela u hladu bili su glavni mamac za brojne posjetitelje koji su na medulinskoj plaži mogli uživati do kasno u noć. Naime, nakon završetka turnira u Bech baru Barracuda nastavio se after partyju.

Dodajmo i to kako je Udruga za promicanje igre picigin "Pešekan" osnovana 2006. godine i okuplja 30-tak članova. U njenoj se organizaciji održava i Picigin Open koji će se ove godine održati 22. kolovoza. Ovogodišnji pešekan cup održao se uz potporu medulinske Turističke zajednice i Općine Medulin. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter