I ove godine u školskim klupama dvije tisuće prvašića

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U Istri će i ove jeseni u školske klupe sjesti otprilike dvije tisuće prvašića, što je otprilike kao i lani. Rezultat je to predupisa koji su se odvijali od 20. siječnja do 7. veljače. Konačna brojka još nije poznata jer se čekaju liječnički pregledi djece koji bi trebali trajati do 15. lipnja, kaže Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu u Uredu državne uprave u Istarskoj županiji.

- Ne možemo još govoriti o konačnoj brojci, vrtimo se oko 2.000 djece. Naime, postoje zahtjevi za prijevremeni upis, a nakon pregleda znat će se koliko će se djece ranije upisati, a za koliko će njih biti odgođen upis u prvi razred, objašnjava Ivić Kačan.

Među očekivane dvije tisuće prvašića, na području bivše pulske općine očekuje ih se 850. Oni će pohađati neku od ukupno 47 osnovnih škola u Istarskoj županiji, među kojima su i dvije ustanove za djecu s poteškoćama u razvoju: pulska Škola za odgoj i obrazovanje i labinski Centar Liče Faraguna.

Još nije poznat ni datum upisa koji slijede nakon liječničkih pregleda. Ukoliko pregledi u nekim sredinama završe prije polovice lipnja, i upisi će se organizirati ranije, no prema planu svi bi trebali završiti do 21. lipnja, a obavljat će se prema rasporedu koji će biti određen za svako školsko područje, napominje Ivić Kačan.

Predupisi su samo pomoćno sredstvo, i to samo u nekim sredinama, za sastavljanje početnog popisa školskih obveznika, kojima će se sustavno slati pozivi za dolazak na procjenu psihofizičkog stanja na osnovu kojeg se preporučuje ili ne preporučuje upis djeteta u prvi razred osnovne škole, ukazala je Ivić Kačan. Lani je predupisima u Istri evidentirano 2.046 školskih obveznika, dok je tada prvi razred u cijeloj županiji pohađalo 2.036 đaka. Predupisi se u Istri provode u sredinama u kojima je fluktuacija stanovništva veća, dok se u manjim sredinama u kojima su manje migracije, primjerice u Pazinu i Buzetu, predupisi ne provode već su za sastavljanje popisa školskih obveznika dovoljni podaci predškolskih ustanova i MUP-a. Za područje grada Pule lani je evidentirano 613 mališana koji su do 1. travnja navršili šest godina života. U Osnovnu školu Vidikovac bilo je predupisano 99 djece, u Kaštenjer 74, u Šijanu 71, u područnu školu Valtura 5, a u OŠ Veruda 62 djece. U OŠ Stoja bilo ih je predupisano 50, u školu Tone Peruška 45, u Centar 35, u Monte Zaro 32, u "Giuseppinu Martinuzzi" 50, u Veli Vrh 68 te u područnu školu Štinjan 12 djece. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter