I ove godine Istra gliserom povezana s Trstom

Ustica Lines i ovog ljeta plovi na relaciji Pula - Trst (internet)
Ustica Lines i ovog ljeta plovi na relaciji Pula - Trst (internet)

Gliseri sicilijanske pomorske kompanije Ustica Lines sa sjedištem u Trapaniju i ove će godine održavati ljetne morske veze Trsta s Istrom. Iza sicilijanskog brodara stoji regija Friuli-Venezia Giulia koja je za tu liniju izdvojila 110.000 eura, a kojima treba dodati sredstva koja stižu iz europskih fondova u sklopu projekta EASea Way (Europe Adriatic sea way).

Pročelnica za promet regije Friuli-Venezia Giulia Mariagrazia Santora izjavila je da će uz Piran, Rovinj i Pulu ove godine gliseri Ustica Linesa dnevno ploviti i u Poreč i na Brijune.

Troškovi brodara pokrivaju se, dakle, javnim novcem, što je konstantni trend u poslijeratnoj povijesti morskih veza između Trsta i Istre.

Susjedna regija odlučila je podržati taj projekt ponukana dobrim rezultatima iz prošle godine. Naime, u 2013. godini zabilježen je porast broja putnika od 40 posto u odnosu na 2012. godinu, što se ocjenjuje dobrim poslovnim rezultatom. Vjerojatno će cijene prijevoza ostati iste kao i prošle godine: tijekom ljeta 2013. povratna karta Trst - Rovinj koštala je 40 eura (23,40 eura u jednom smjeru), a Trst - Pula 49,50 eura, odnosno 29 eura u jednom smjeru.

- Prometovanje linijskih brodova predviđa se od sredine lipnja, a potrajalo bi do kraja rujna mjeseca. Za sada je najavljeno prometovanje na relaciji Pula - Venecija broda "Dora" srijedom, "San Frangiska" u lipnju utorkom, srpnju utorkom, srijedom i petkom, a u kolovozu i nedjeljom, "Adriatic Jet" plovio bi utorkom i četvrtkom te "Fiametta M" na liniji Trst - Piran - Umag - Rovinj - Pula koja će, prema najavama, ploviti posljednje dvije subote u srpnju te prve dvije subote u kolovozu.

Cijene karata još nam nisu poznate, a prodavat će se kod ovlaštenih agencija, doznajemo iz ureda Lučke uprave Pula. (E. V., G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter