I ove godine dva natječaja za programe u kulturi

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Upravni odjel za kulturu Istarske županije – Regione Istriana objavio je Javni poziv za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije - Regione Istriana za 2017. godinu i Natječaj za financijsku potporu književnom stvaralaštvu i nakladništvu i otkup knjiga, zbornika i časopisa u 2017. godini.

Tko može kandidirati programe

- I ove ćemo godine zbog izmjena u zakonodavstvu objaviti dva Javna poziva za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2017. godinu. tj. jedan natječaj, namijenjen samostalnim umjetnicima i ostalim fizičkim osobama, ustanovama u kulturi (osim privatnih ustanova), trgovačkim društvima registriranim za obavljanje kulturnih djelatnosti te jedinicama lokalne samouprave s područja Istarske županije - Regione Istriana, objavljen je 4. srpnja, a drugi namijenjen udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva (zaklade, privatne ustanove, vjerske zajednice i druge neprofitne organizacije – uključujući i umjetničke organizacije) bit će objavljen u siječnju 2017., kazao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Prijave koje se ne dostave na za to pripremljenim obrascima u elektroničkom i tiskanom obliku, kao i prijave koje se ne dostave u navedenom roku te kojima nedostaje neki od traženih priloga neće se razmatrati niti uvrstiti u Program javnih potreba u kulturi Istarske županije.

U slučaju eventualnih nejasnoća, iz Županije navode da se onima kojima je to potrebno mogu javiti Ester Duić, višoj savjetnici za pravne poslove u Upravnom odjelu na telefon 052/351-479 ili mail adresu:[email protected].

U Program javnih potreba u kulturi Istarske županije - Regione Istriana za 2017. godinu, u skladu sa zakonom, podzakonskim aktima, kriterijima i ocjenom izvršenja programa u 2016. godini, uvrstit će se: programi ustanova kojima je osnivač Istarska županija, oni od interesa za Istarsku županiju, programi ustanova i udruga koji se provode u kontinuitetu, kao i programi zaštite i očuvanja materijalne kulturne baštine i muzeologije, zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, književnosti i izdavaštva, te književno nakladničke manifestacije. Tu su i programi vizualnih umjetnosti, glazbeno, glazbeno-scenske i filmske djelatnosti, iz područja novih medijskih kultura, međunarodne kulturne suradnje te institucionalne potpore strukovnim udrugama u kulturi.

Nastavak financiranja projekata i programa

U Proračunu Istarske županije - Regione Istriana za 2017. godinu osigurat će se sredstva prije svega za: nastavak financiranja projekata i programa koji se provode u kontinuitetu, projekte i programe koji su podržani i financijskim sredstvima iz drugih izvora. Tu spadaju i projekti i programi financirani iz državnih, gradskih, općinskih i ostalih izvora, projekti i programi međunarodne kulturne suradnje, zajednički projekti i programi više subjekata iz područja kulture (ustanova, udruga, tvrtki, autora), te projekti i programi manjih i financijski slabijih jedinica lokalne samouprave na području Istarske županije. Tu će se osigurati sredstva za projekte i programe koji su kandidirani ili prihvaćeni u programima EU ili drugih međunarodnih organizacija koje financiraju projekte i programe iz kulture. Nadalje, tu su i projekti i programi koji su od posebnog interesa i značaja za razvitak i jačanje identiteta i posebnosti Istarske županije, kulturološki, umjetnički i strukovno vrijedni projekte i programi, originalni projekti i programi koji potiču razvitak ekološke i duhovne svijesti, te oni koji potiču i podupiru svekoliko stvaralaštvo u Istri. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter