I ove godine dolazi pola milijuna Talijana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 35 milijuna Talijana odlazi na godišnji odmor tijekom ljetnih mjeseci, a najveca navala talijanskih gostiju u domace i inozemne turisticke destinacije ocekuje se upravo u sljedecih 15 dana, kada pocinje feragosto. Obicno u to vrijeme u Hrvatsku dode 500 do 550 tisuca Talijana. Ove ce godine u iduca dva tjedna, barem kako saznajemo iz predstavništva Hrvatske turisticke zajednice u Milanu, Talijani u jednakom ili tek malo manjem broju posjetiti hrvatsku obalu.

- S obzirom na istraživanja na talijanskom tržištu, koja su provedena prije glavne turisticke sezone, u razdoblju od pocetka lipnja do kraja rujna najviše Talijana namjerava godišnji odmor provesti u Španjolskoj, slijede Francuska i Grcka, a na cetvrtom je mjestu Hrvatska. Zbog krize vecina ce se odluciti za bliže destinacije. Ne smijemo zaboraviti da cak 70 posto Talijana za godišnji odmor odabire upravo svoju zemlju. Oni se u ovom kriznom razdoblju nisu odrekli putovanja i godišnjih odmora, ali su puno skromniji, rekao je Klaudio Stojnic iz milanskog predstavništva HTZ-a.

Najveca se navala Talijana, po obicaju, ocekuje ovog i iduceg vikenda, kad ce se realizirati 40 do 45 posto ukupnih njihovih dolazaka i nocenja. Buduci da je kriza manje zadesila sjevernu Italiju, najviše ce se turista "spustiti" u Istru i na Kvarner. Manje ce se odlucivati za odredišta srednje i južne Dalmacije, koja ce po Stojnicu bilježiti vece gubitke nego sjeverni dio Jadrana, gdje se ocekuju rezultati na razini prošle godine ili pak do minusa od pet posto.


Podijeli: Facebook Twiter