I ovaj Euro bez hrvatskih sudaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini nogometnu pravdu ce dijeliti 12 glavnih sudaca iz 12 zemalja. Ni ovoga puta nece biti hrvatskih sudaca. Prije cetiri godine u Austriji i Švicarskoj bio je Ivan Bebek, ali u funkciji cetvrtog suca.

Utakmice u Poljskoj i Ukrajini vodit ce Englez Howard Webb, Francuz Stephane Lannoy, Nijemac Wolfgang Stark, Madar Viktor Kassai, Talijan Nicola Rizzoli, Nizozemac Bjorn Kuipers, Portugalac Pedro Proenca, Škot Craig Thompson, Slovenac Damir Skomina, Španjolac Carlos Velasco Carballo, Švedanin Jonas Eriksson i Turcin Cuneyt Cakir.

Svaku od 31 utakmice na EP-u vodit ce pet sudaca – glavni, dva pomocna, te još dva iza golova, a petorke ce biti iz iste zemlje. Naravno, prisutan ce biti i cetvrti sudac.

- Natjecanje kao što je europsko prvenstvo zahtijeva iznimno kvalitetne, ali i odlicno pripremljene suce. Prvenstvo je relativno kratko i svaki detalj može biti presudan. Svaka utakmica je iznimno važna i greške moramo smanjiti na minimum, kazao je šef sudacke komisije pri Uefi Pierluigi Collina.

Na posljednjem europskom prvenstvu glavni suci su po utakmici zaradivali 10.000 eura, pomocnici su primali 5.000 eura, a cetvrti sudac 4.000 eura. Uefa za sada nije objavila koliki ce honorar biti na skorašnjem EP-u.


Podijeli: Facebook Twiter