I osobe s teškocama imaju pravo na rad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raznovrsni keramicki predmeti - caše, istarske kuce, dekoracije za zidove s motivima jedrilica i šterni te oslikane torbe od juke za špežu i boce vina - mogli su se razgledati i kupiti danas u jutarnjim satima na štandu na pulskoj tržnici, na Narodnom trgu, u sklopu predstavljanja projekta ukljucivanja osoba s intelektualnim poteškocama na tržište rada "IN.promo".

Cilj javne kampanje, koja ce se na istom mjestu od 9 do 13 sati održati i danas, jest podizanje svijesti o potrebi društvenog ukljucivanja osoba s intelektualnim i višestrukim teškocama kroz ostvarenje njihovog prava na rad, kazao je predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Marko Perkov.

- Kampanja pod nazivom "Zapošljavanje osoba s intelektualnim i višestrukim teškocama - važnost, mogucnost i
podrška" namijenjena je i potencijalnim poslodavcima, koji i putem predstavnika Obrtnicke komore Istarske županije mogu dobiti informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Tako smo predstavljanjem radova dvadeset i dvoje korisnika projekta željeli pokazati da i oni mogu napraviti proizvode lijepe oku, a dostupne džepu, dodao je Perkov te je izrazio zadovoljstvo odazivom gradana, ali i onih turista koji se u svojim zemljama bave inkluzijom.

Projekt je zapoceo krajem prošle godine, a osim nositelja - Centra za inkluziju i podršku u zajednici - u njega je ukljuceno i nekoliko partnera: Istarska županija, Grad Labin, Obrtnicka komora te Udruga za pomoc osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije. U njegovu sklopu su u Puli i Labinu održani treninzi za osnaživanje i motiviranje za aktivno ukljucivanje dugotrajno nezaposlenih i neaktivnih osoba na tržište rada te stjecanje prakticnih znanja i vještina potrebnih zainteresiranim poslodavcima.

Takoder, s ciljem stjecanja radnog iskustva te prilagodavanja zahtjevima i uvjetima rada na otvorenom tržištu rada osnovan je radni centar, ali i mobilni tim za radno ukljucivanje, ciji je zadatak pronalazak radnih mjesta, priprema te radno ukljucivanje i pracenje na radnom mjestu.

Krajem godine, kada projekt financiran sredstvima partnera te Europske unije putem programa bespovratne pomoci IPA, bude službeno okoncan bit ce još održana edukativna radionica pod nazivom "Jacanje kapaciteta lokalne zajednice za ukljucivanje osoba s invaliditetom na tržište rada".

Do sada je za proizvodima interes iskazalo desetak firmi s kojima su potpisani sporazumi o suradnji prema kojima ce one kupovati proizvode osoba s invaliditetom, promovirati njihovo radno ukljucivanje ili sponzorirati nastupe. Medu njima je i Puljanka, koja je odlucila prodavati platnene torbe u nekoliko svojih prodavaonica u centru grada te u turistickim objektima, s time da ce zaradu prepustiti korisnicima projekta. Osim toga, krajem sezone nekoliko njih bi, sukladno najavama, trebalo biti povremeno angažirano u njezinim prodavaonicama na lakšim poslovima kao što je lijepljenje deklaracija na proizvode.  (I. N. TURKOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter