I odbačeni predmeti imaju svoju povijest

Umjetnica Petra Feriancova i kustosica Branka Benčić
Umjetnica Petra Feriancova i kustosica Branka Benčić

- Ova dva moja rada, ove dvije instalacije, naočigled su različita, ali na neki način i bliska. Povezuje ih ideja zaborava, preživljavanja, sjećanja, premda se radi o predmetima različitog porijekla; iz umjetnosti ili prirode, rekla je slovačka umjetnica Petra Feriancova prilikom sinoćnjeg otvaranja samostalne izložbe u vodnjanskom prostoru za suvremenu umjetnost Apoteka. 

Izložba pod nazivom "Suveniri, ostaci, uspomene i politika života" obuhvaća dvije instalacije - 'Politika života' i 'Suveniri, ostaci, uspomene'. Prva je nastala u suradnji Petre Feriancove i Kvete Fulierove, supruge umjetnika Juliusa Kollera, jednog od najznačajnijih konceptualnih umjetnika istočne Europe, a riječ je o privatnom fotografskom arhivu njihovog zajedničkog života. Druga instalacija dio je čestog umjetničinog interveniranja u različite oblike arhiva i zbirki - a čine je pronađene ili odbačene slike i fotografije, ili pak predmeti iz prirode.

Petra ih okuplja, izlaže, bavi se, kako ističe, 'preživjelim' predmetima i težnjom objekata da izlože dio vlastite povijesti. Bavi se predmetima u suodnosu prema ljudskom životu; njihovom poviješću, postojanjem, trajanjem, krhkošću. 

Uoči izložbe vodnjanska Apoteka uputila je javni poziv građanima da svojim doprinosom pomognu izložbi donošenjem vlastitih suvenira s putovanja ili predmeta sjećanja na neko od proteklih ljeta; školjke, kamen. To je i učinilo nekoliko domaćih ljudi. Izložba se realizira u sastavu godišnjeg programa "Ovo (ni)je muzej"; posljednja je u sezoni, a otvorena je do 10. listopada.

Petra Feriancova jedna je od najznačajnijih slovačkih umjetnica svoje generacije. Rođena je 1977. u Bratislavi gdje živi i radi, a predstavljala je Češku i Slovačku na 55. bijenalu u Veneciji projektom "Still the same place" 2013. godine. Izlagala je na brojim samostalnim i skupnim međunarodnim izložbama.

(Z. ANGELESKI) 

 


Podijeli: Facebook Twiter