I nakon referenduma Vlada ostaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz HDZ-a uzvracaju oporbi da ima pravo zazivati prijevremene parlamentarne izbore, ali da oni nece biti nimalo bliži sve da i izmjene Zakona o radu budu zaustavljene na referendumu.

- Referendum nema nikakve veze s opstankom naše Vlade. Ne može se to miješati. Referendum je jedno, a sasvim su nešto drugo parlamentarni izbori na kojima se bira Vlada. Kud bismo došli kad bi svaki referendum mogao dovesti do promjene vlasti, to bi sigurno ugrozilo stabilnost države. Dakle, neovisno o tome kako ce proci referendum s Vladom, ciji legitimitet pociva na rezultatima izbora, ništa se nece dogoditi, naglašava potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak.

On upozorava i da su sve spekulacije o referendumu debelo preuranjene jer još uvijek nije pokrenut referendumski mehanizam, s obzirom na to da sindikalci nikako da prikupljene potpise donesu u Sabor.

- Zasad je sve ovo - što bi bilo, kad bi bilo. Oni samo govore da imaju potpise i da bi im mi to trebali vjerovati. Neka donesu potpise, nadležni ce ih provjeriti i onda se može organizirati referendum, zakljucuje Jarnjak.

S njim se slaže i njegov koalicijski partner, predsjednik HSS-a Josip Frišcic, koji takoder ne smatra da bi trebalo raspisati prijevremene izbore ako prijedlog ZOR-a bude odbacen na referendumu.

- U slucaju uspjeha referenduma, Vlada bi bila obavezna odstupiti od onoga što je predlagala. I to je sve, rekao je Frišcic.

Profesor Žarko Puhovski kaže da se ne može jednoznacno odgovoriti na pitanje koje bi konzekvence Vlada trebala podnijeti u slucaju uspjeha referenduma.

- Tu ne postoji ni neka velika europska praksa. Referendumi su u EU-u razmjerno rijetki, prosjecno oko jedan godišnje u cijeloj Uniji, rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter