I nakon isteka datuma, zdravstvene iskaznice - vrijede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U telefonskom razgovoru jedna nam se citateljica požalila da je njenom 18-godišnjem sinu istekla zdravstvena iskaznica zbog cega je zatražila novu, misleci da ce je dobiti prije njegovog odlaska na maturalac. Medutim, nakon mjesec dana iskaznica nije stigla pa je ona zatražila pojašnjenje, jer ce u protivnom njen sin na maturalac s komadom papira što mu u inozemstvu, smatra naša sugovornica, može donijeti neugodnosti.

No, umjesto da sazna kada ce joj biti izdana nova zdravstvena iskaznica, cula je obrazloženje da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje vec godinu dana ne izdaje nove, osim za novorodencad, zbog uštede, i da svi do daljnjeg mogu koristiti papirnata uvjerenja. "Ne znam bih li se smijala ili plakala, zbog takvog odgovora. Pa u kakvoj to državi živimo", upitala se naša sugovornica.

Pitanje smo proslijedili u HZZO, odakle nam je stigao odgovor glasnogovornice Sanje Bakovic. U njemu kaže da je zahvaljujuci informatickoj povezanosti HZZO-a sa svim ugovornim subjektima, HZZO omogucio osiguranim osobama nesmetano korištenje svih zdravstvenih iskaznica kojima raspolažu, bez obzira na boju i podatke koji su na njima navedeni, pa i onih na kojima je otisnuti datum važenja istekao.

"Bitno je jedino da osoba ima uredan status u obveznom zdravstvenom osiguranju. Ugovornim subjektima se svakodnevno dostavljaju ažurirani podaci o statusima osiguranih osoba, a na temelju bilo kojeg podatka sa zdravstvene iskaznice (OIB, JMBG, MBO, broj osigurane osobe) informaticki se iz baze povlace svi ostali potrebni podaci. Navedene iskaznice vrijede i u slucaju promjene statusa, na primjer kod prestanka radnog odnosa, odlaska u mirovinu i dr.

O ovakvom korištenju iskaznica obaviješteni su svi ugovorni subjekti HZZO-a, poslodavci i osigurane osobe, obavijest o tome nalazi se na Hzzo-net.hr, a svaka osoba može na toj stranici i sama provjeriti svoj status u obveznom i dopunskom zdravstvenom osiguranju. Stoga, ako osigurana osoba ima staru iskaznicu, može ju bez problema koristiti", kaže glasnogovornica.

Ukoliko se dogodi da neka osigurana osoba izgubi zdravstvenu iskaznicu ili zbog nekog razloga ostane bez iskaznice pa tako nema niti staru, kao i svima onima kojima je potrebna, HZZO ce, kaže Bakovic, tiskati novu.


Podijeli: Facebook Twiter