I najmlađi njeguju folklornu baštinu

Dućan metafora u galeriji Zuccato
Dućan metafora u galeriji Zuccato

Kulturno-umjetničko društvo Uljanik organiziralo je druge Dječje folklorne susrete koji su održani u subotu u Zajednici Talijana Pula. Uz domaćine, nastupili su i članovi KUD-a Zvir iz Jelenja, KUD-a "Zlatko Baloković" iz Krapinskih Toplica te KUD-a Barban iz Barbana. Susreti se održavaju u povodu obilježavanja Dana Grada Pule te 50. obljetnice djelovanja KUD-a Uljanik.

Domaćini su i započeli ove susrete, i to balunom uz pratnju Marka Frankovića na mihu, a koreograf je bio Stjepan Celić. Plesače je uvježbala Dragica Martinović, a svirače Valter Bašić. Polka je potom predstavljena kroz interpretaciju na vidalicama Lucije Franković, te svirke na šurlama zahvaljujući Mateu Smoljanu.

Gosti iz Krapinskih Toplica, iz KUD-a „Zlatko Baloković“ predstavili su se dječjim pjesmicama i plesovima iz Hrvatskog Zagorja, a koreografije je osmislila njihova voditeljica Gordana Kapelac. Njihov je program imao naslov „Doletela mala tica“.

KUD Barban je potom predstavio svoju plesnu i recitatorsku scenu čije su voditeljice Sanja Koroman, odnosno Nives Trošt. Carol Mirković recitirala je "Selo zapušćeno", svirkama na harmonikama predstavili su se Leonardo Rojnić i Ivan Licul, a od plesova nazočni su mogli vidjeti Rašpu i Šete paši.

Martina Mičetić Davidić voditeljica je KUD-a Zvir iz Jelenja. Ovi su gosti predstavili pjesme i ples "Vavik najlipja", grobničke dječje igre "Ča to šuška, ča to gre", te ples monfrina.

Za kraj, opet su nastupili domaćini. Počelo je s poznatom "Zaspal Pave", svirkom na roženicama u izvedbi Davida Brajkovića i Diega Križanca, Balun su na maloj roženici i harmonici odsvirali Mateo Radolović i Marko Franković, a kraj je bio u znaku "Sunce zahaja, Balo di sedia". Koreografije su pripremili Lucija Kancijanić i Stjepan Celić.

Bila je to prilika da najmlađi pokažu što su naučili te da se očuva, valorizira i prezentira narodna baština, ali i da se susretnu različiti folklorni izričaji, iz raznih geografskih areala.

Kroz program su vodili Sara Paljar i Noel Dožić, a KUD Uljanik nije mogao bolje proslaviti svoju značajnu obljetnicu, iako je to tek jedna u nizu proslava i obilježavanja.

Pokrovitelj programa je Grad Pula, a pomoć i podršku u organizaciji pružili su SAKUD i Zajednica Talijana Pula. (V. BEGIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter