Xi najavio veliku kinesku renesansu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi kineski predsjednik Xi Jinping najavio je u nedjelju, u svom prvom govoru kao šef države, "veliku kinesku renesansu". Xi se obratio zastupnicima na zatvaranju Svekineskog nacionalnog kongresa koji ga je u četvrtak izabrao za novog predsjednika države, čime je završena generacijska smjena vlasti u Kini koja se tradicionalno odvija jednom u deset godina.

"Nastavit ćemo se boriti za kineski socijalizam i veliku renesansu kineske nacije", najavio je Xi, koji bi na čelu države trebao biti dva petogodišnja mandata. Kako javlja BBC, Xi je održao patriotski govor u kojem je pozvao na jedinstvo nacije i naglasio da će ekonomski razvoj biti prioritet kineske komunističke partije.

Govorio je i o potrebi borbe protiv korupcije i ublažavanju sve većih razlika između bogatih i siromašnih u zemlji.

Nakon Xijeva govora i novi kineski premijer Li Keqiang obratio se javnosti održavši tiskovnu konferenciju. Najavio je smanjenje birokracije u zemlji i smanjenje javne potrošnje. Borba protiv mita i korupcije posebno se ističe kao prioritet nove vlade Lija Keqianga. Li najavio i da će do kraja godine biti gotov zakon o reformi sustava logora za preodgoj. Sustav radnih logora za preodgoj uveden je u kinesko pravosuđe 50-ih godina uglavnom za političke i vjerske disidente i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter