I na pulskom sveucilištu pripreme za štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istog dana, u utorak 21. lipnja, kada je Vlada uputila u saborsku proceduru prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveucilištu, Skupština Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" donijela je odluku o pokretanju procedure za stupanje u štrajk akademskih radnika.

- Tijekom štrajka nece se održavati ispiti, a obustavit ce se i izvršavanje ostalih radnih obveza znanstvenika i sveucilišnih radnika sukladno Zakonu o radu i ostalim pravnim propisima. Uz to ce se organizirati i drugi oblici prosvjeda i otpora nametanju paketa zakonskih prijedloga, istaknuli su u priopcenju clanovi sindikata Akademske solidarnosti.

U meduvremenu je organizirana radna grupa za štrajk te se koordiniraju aktivnosti na sveucilištima u Zagrebu, Splitu, Puli, Zadru i Rijeci, a pocetkom sljedeceg tjedna obavijestit ce javnost o daljnjem tijeku štrajka. U Akademskoj solidarnosti Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli potvrdili su da su u stalnom kontaktu s drugim sveucilištima i institutima.

- U tijeku su dogovori o stupanju u štrajk i o nacinima njegove provedbe na pulskom sveucilištu, izjavio je Igor Duda u ime Akademske solidarnosti Pula.

Zakone je dosad odbacilo desetak visokoobrazovanih institucija, a osim sindikata Akademska solidarnost, odluku o štrajku, ukoliko paket zakona krene u saborsku proceduru, donijelo je i Vijece Filozofskog fakulteta. Podršku im pruža studentski plenum te se ne iskljucuje mogucnost novih blokada fakulteta.


Podijeli: Facebook Twiter