I Mošćenička Draga želi glasovati o Plominu

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Izgradnja Termoelektrane Plomin 3 o kojoj se u posljednje vrijeme intenzivno raspravlja, bila je i tema draških vijećnika na prvoj sjednici Vijeća Općine Mošćenička Draga sazvanoj nakon ljetne stanke.

U trenutku kada se u susjednoj Istarskoj županiji već polako dogovaraju o tome koliko će koja istarska općina u okruženju i grad Labin ubirati ekološke rente od izgradnje Plomina 3, a neki istarski političari traže da se raspiše referendum o pogonskom gorivu termoelektrane, draški načelnik Ratko Salamon  nezadovoljan je što se po pitanju termoelektrane u Plominu apsolutno ništa ne pita Općinu Mošćenička Draga. On smatra da bi se po pitanju energenta, ali i zbog informiranosti, u rasprave oko izgradnje trebala uključiti cijela Liburnija.

– U fazi smo pisanja pisma kojeg ćemo uputiti na više adresa. Nitko nas ništa ne pita, a od Plomina smo udaljeni četiri i pol kilometra i zapravo smo puno bliže nego neke istarske općine koje će možda dobiti priliku ubirati ekološku rentu ili glasati na referendumu. Stavlja se zagađivač na rub naše županije i ponaša se kao da je između Istre i PGŽ-a dignut zid – rekao je načelnik Salamon na sjednici vijeća nakon pitanja vijećnika što se događa s termoelektranom, te dodao kako je o tome razgovarao i sa županom.

- PGŽ se nije uključila u rješavanje ovog pitanja, kao ni Liburnija, pa smo mi odlučili pokrenuti inicijativu. Još uvijek se ne zna na koji će energent biti termoelektrana, a o takvim bi se stvarima trebalo pitati i Liburniju. Ako dođe do referenduma i ako mogu glasati Vodnjan i Buje, zbog čega ne bi mogli i mi, rekao je Salamon te obećao kako će uskoro javno objaviti sročeno pismo upućeno državnim tijelima i investitoru, tj. HEP-u. (M. KIRIGIN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter