I mlade zanima politika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se nerijetko misli da mladi i politika ne idu zajedno, i to ponajviše zbog cinjenice da ionako ne mogu ništa promijeniti ili ih politika jednostavno ne zanima jer je opcenito smatraju nepoštenom i ne žele u njoj sudjelovati, cinjenica je da je istarski politicki prostor rezerviran za mlade snage koje svojim angažmanom žele prisustvo u politici. Stranacki lideri svjesni su da vecom participacijom stranackog pomlatka sami sebi dižu rejting, osobito medu (potencijalnim) mladim biracima, a njihovo ukljucivanje ujedno je platforma za stvaranje kvalitetnih kadrova koji bi danas-sutra mogli iznjedriti u prvi plan i preuzeti bitne stranacke funkcije.

Prisjetimo se samo pocetaka pulskog gradonacelnika Borisa Miletica, koji je svojevremeno vodio Mladež IDS-a, a danas, osim gradonacelnickog mandata, uživa i onaj zastupnicki u Saboru. I njegov stranacki kolega Tedi Chiavalon u stranci je karijeru poceo kao prvi covjek organizacije mladih, a danas je glavni tajnik najjace regionalne stranke. Sve ozbiljnije politicke stranke u Istri imaju organizacije mladih cije aktivnosti, ruku na srce, možemo vidjeti i cuti uglavnom pred izbore.

Nepoznati su njihovi stavovi o kapitalnim županijskim projektima, ne znamo što misle o potezima lokalne vlasti, mogu li realno išta uciniti za bolji položaj mladih, a osim rijetkih konferencija za novinare - gotovo da ih nema. Pokušali smo doznati koji su to mladi lavovi cija cemo imena možda zaokruživati na nekim od iducih izbora, zbog cega ih se rijetko cuje i što ih je navelo da postanu politicki aktivni.

Dvadesettrogodišnji Alen Pincan odnedavno je predsjednik Mladeži HDZ-a Istre, koja broji 1.163 clana. Vec je sa 16 godina postao clan stranke. Protekle dvije godine bio je predsjednik Mladeži HDZ-a Pule i tajnik na županijskoj razini te clan Nacionalnog odbora u Zagrebu. Tvrdi da su aktivnosti organizacije usmjerene na ukljucenje mladih u rad civilnoga društva, poticanje zanimanja mladih za politicke aktivnosti i aktivno sudjelovanje u društveno-politickim procesima. Izmedu ostalog, spomenuo je i ukljucivanje mladih u programe Europske zajednice, pružanje potpore radu udruga mladih te ucinkovitu provedbu nacionalne politike za mlade.

Ivan Nekic je vodenje organizacije Mladih HNS-a, koja ima svega 20 aktivnih clanova, preuzeo krajem prošle godine. Naglašava da su dosad radili u kampanji predsjednicke kandidatkinje Vesne Pusic na predsjednickim izborima, a u suradnji s kolegama na nacionalnoj razini sudjelovali su u ljetnoj kampanji koja je ukljucivala gradove na Jadranu te se spremaju i za kontinentalni dio ljetne kampanje.

Tomislav Sošic je organizaciju Mladih HSLS-a preuzeo u lipnju 2007.godine. Tvrdi da su tada prakticki krenuli od nule jer organizacija mladih dotad nije djelovala. Naglašava da trenutno imaju osamdesetak aktivnih clanova, a u iduce tri godine clanstvo planiraju udvostruciti. Kao motiv ukljucivanja u politiku navodi ideju liberalizma, koja mu se svidjela.

Predsjednik Mladeži IDS-a 23-godišnji Vili Rosanda tu je funkciju preuzeo u svibnju ove godine. Istice da je preuzeo organizaciju koja je afirmirana u domacim, ali i u europskim krugovima te da su teritorijalno dobro pokriveni, organizacijski ustrojeni i politicki predstavljeni, tako da bi dosadašnji rad ocijenio vrlo uspješnim. Istice da je Istra po mnogocemu regija primjer u Hrvatskoj, pa tako i po aktivizmu mladih, i to ne samo u politici.

Clan Ladonje Nikola Zgonjanin veli da su promijenili statut stranke da bi mogli osnivati ogranke i dati veci zamah mladima. "Nedavno smo i mi mladi bili ukljuceni u pripremu materijala za sjednicu Županijske skupštine oko mjera racionalizacije poslovanja Istarske županije. Predložene zakljucke pratili su i podosta obimni materijali na kojima smo radili i mi mladi. Teško mi je reci koliko je mladih u Ladonji jer ne razlikujemo clanove ni po godinama, ni strucnoj spremi, nacionalnosti ili bilo cemu drugom, veli Zgonjanin, koji smatra da nisu sve organizacije mladih neprimjetne, a primjer su", tvrdi, "upravo mladi Ladonje, koji su aktivni bez obzira na izbore.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Istre Ivan Lukež na toj je funkciji od ožujka ove godine. Smatra da mladi SDP-a Istre ne trebaju sazivati presice o, primjerice, rebalansu državnog proracuna, kao ni iznositi stavove o problematici o kojoj nemaju dovoljno informacija. Puno su bitnije konkretne akcije na terenu, kao što je primjerice naša akcija cišcenja na podrucju Mjesnog odbora Sv.Polikarp-Sisplac, ili primjerice akcija koju smo proveli s udrugom Institut, a odnosila se na podjelu edukativnih materijala o posljedicama pušenja, konzumiranja opojnih droga i širenja hepatitisa C, zakljucio je predsjednik Foruma mladih SDP-a Istre, koji zasad ima 170 clanova.

Društvenom mrežom Facebook koriste se gotovo sve mladeži stranaka u Istri, ali sve popularnijom i najbrže rastucom mrežom Twitter samo mladi IDS-a. (Piše Danijela BAŠIC-PALKOVIC)

OVO JE IZVADAK IZ TEME O FACEBOOK GENERACIJI ISTARSKIH POLITICARA KOJU MOŽETE U CIJELOSTI PROCITATI U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter