I ministar policije dolazi na Gay Pride

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjesec dana prije Drugog Split Pridea, manifestacije kojom se traži zaštita LGBT osoba, povorke ponosa što ce 9. lipnja krenuti splitskim ulicama, crkveni velikodostojnici vec su se potrudili odaslati naputak vjernicima kako im se valja naspram povorke odnositi.

Kako su prenijeli mediji, don Ante Mateljan, profesor Katolickog bogoslovnog fakulteta, našao je u blagdanu Svetog Dujma povoda da se obracuna s Prideom. Mateljan je porucio da se radi o antiprocesiji koja je vrijedanje kršcanskih vrednota, te tome dodao kako vjernik ne mora podnositi takvo izrugivanje.

U udrugama Kontra, Iskorak i Domine odlucili su kako na izreceno na proslavi Svetog Dujma nece reagirati. Kako nam rece Mirjana Kucar iz udruge Domine, bitno je da pripreme teku kako je planirano, a organizatori ce se oglasiti pred samu povorku.

Na pitanje hoce li netko iz Vlade, odnosno tko ce iz Vlade, ici na Drugi Split Pride, glasnogovornica Vlade Ivana Grljak odgovara kako je još prerano govoriti o tome tko ce 9. lipnja sudjelovati na Prideu. U svakom slucaju, bit ce to individualna odluka svakog ministra, kazala nam je Grljak. Za sada se zna da ce u povorku ministrica vanjskih poslova Vesna Pusic koja se ni do sada nije libila borbe za prava LGBT osoba.

Na Pride ce, kako je potvrdio jucer za naš list, doci i ministar policije Ranko Ostojic, što bi trebao biti jamac da ce ove godine policija uspjeti zaštititi pravo na javno okupljanje i da nece biti kamenovanja povorke videnog lani. Ostali još imaju vremena za donijeti svoje individualne odluke.

Odluku je zato donio predsjednik Ivo Josipovic. Predsjednik je, naime, prije koji dan primio izaslanstva udruga Kontra, Iskorak i Domine i najavio svoju potporu. U Split doci nece zbog drugih obveza, ali ce potporu dati video porukom.

Tema ovogodišnje splitske povorke koja ce se održati pod sloganom "Jednake/-i pred zakonom!" pravo je na obiteljski život istospolnih parova. Ista kao i lani, jer u godinu dana na tom podrucju nije bilo nikakvih pomaka. (S. P., B. M. P., A. R. K./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter