I minimalna ENC pretplata preskupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Obrtnicke komore Istarske županije sastali su se s rukovoditeljima Bina-Istre zahtijevajuci smanjenje minimalnog limita uplate za korisnike pretplatnickog ENC uredaja za trecu i cetvrtu kategoriju na Istarskom ipsilonu. Time bi istarski prijevoznici, njih pet stotina, sukladno svojim mogucnostima i potrebama, mogli uplacivati sredstva na svoj pretplatnicki racun.

- Prijevoznici nam se žale da im je financijski teško izdrživo odjednom izdvojiti 1.500 kuna za trecu kategoriju, odnosno 2.500 kuna za ENC kredit u cetvrtoj kategoriji vozila, te potom isti iznos potrošiti u roku od 120 dana. Tvrde da ponekad nemaju dovoljno posla da bi iskoristili minimalni uplaceni iznos. Zatražili smo stoga da se navedeni iznosi dvostruko smanje, odnosno da se pretplatnicima trece kategorije, koja se odnosi na vozila najvece dopuštene mase iznad 3.500 kg, omoguci dobivanje popusta za prvu i drugu kategoriju vozila kako bi bili u mogucnosti brže potrošiti pretplatu u zadanom vremenu, kazao nam je predsjednik komore Mario Paliska.

Minimalni uplaceni iznos na pretplatnickom ENC uredaju ne propada nakon 120 dana, no po isteku ga je potrebno nadoplatiti novim minimalnim iznosom kako bi se postojeci mogao prenijeti.

- Pretplatnicki ENC sustav predviden je za ucestale korisnike, a vozaci trece i cetvrte skupine vozila sa svega tri prolaska mjesecno ulaze u okvire ispunjenja minimalnog iznosa koji trebaju iskoristiti u 120 dana. Prije godinu i pol, kako bismo maksimalno izašli ususret prijevoznicima, podigli smo rok za potrošnju minimalnog uplacenog iznosa s tri na cetiri mjeseca, a magnetske kartice vezane za registraciju zamijenili fleksibilnim citacima koji se mogu koristiti i na drugim vozilima, rekao nam je clan uprave Bina-Istre Christian Santalesa i dodao daa razmatraju zahtjev istarske Obrtnicke komore.

Inace, Bina-Istra za pretplatnike trece i cetvrte kategorije, kojih je ukupno cetiri tisuce, osigurava 30 posto jeftinije prolaske na svim dionicama autoceste te 40 posto na tunel Ucka, što su, kako tvrde, najveci popusti u hrvatskom cestovnom prometu.

Riješeni problemi s ENC kategorizacijom
Donedavno su poneki pretplatnici, Bina-Istra tvrdi da je rijec o stotinjak korisnika, imali poteškoca sa svojim ENC uredajima koji bi prilikom naplate cestarine zaracunali višu kategorizaciju, cime bi se vlasniku naplatio skuplji iznos. Taj je problem, tvrde, sada riješen. - Sve korisnike ciji su ENC uredaji krivo ocitavali kategorizaciju pozvali smo na prekodiranje uredaja i problema više ne bi smjelo biti, no ako vozaci imaju bilo kakav tehnicki problem vezan uz naplatu putem ENC uredaja, neka se jave direktno u Bina-Istru, porucuje Christian Santalesa.


Podijeli: Facebook Twiter