I Milan Kujundžic u utrci za predsjednika HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladimir Šeks je prije nešto više od mjesec dana tvrdio da nitko nece biti protukandidat Jadranki Kosor za mjesto predsjednika HDZ-a, a sada ih, premda unutarstranacki izbori nisu još ni raspisani, ima vec cetiri. Nakon Darka Milinovica, Domagoja Miloševica i Drage Prgometa, u utorak ce predsjednicku kandidaturu objaviti Milan Kujundžic, ravnatelj Klinicke bolnice Dubrava.

- Imat cu u utorak konferenciju za novinare u hotelu Westin na kojoj cu obrazložiti zašto se namjeravam kandidirati za predsjednika HDZ-a. Do tada ne bih govorio o detaljima. Clan sam HDZ-a od, da se našalim, stoljeca sedmog, ali nisam aktivan u stranackim strukturama. Osim što me je prije parlamentarnih izbora Jadranka Kosor uvrstila u savjet predsjednice HDZ-a, rekao nam je jucer Kujundžic.

Duboka kriza

Dakle, svi dosad poznati kandidati su lijecnici jer, osim Milinovica i Prgometa, koji i rade u struci, medicinu je završio i Miloševic.

- Možda se toliki lijecnici javljaju zato što je HDZ u dubokoj krizi, a mi smo ljudi koji imaju sposobnost brze analize i donošenja odluka, sve što je danas nužno našoj stranci, rekao nam je najpoznatiji HDZ-ov lijecnik Andrija Hebrang.

Kujundžic je potpredsjednik Programskog vijeca HRT-a, nekad je bio šef Hrvatskog lijecnickog sindikata, a 2004. i 2005. pomocnik ministra zdravstva dok je na celu tog resora bio upravo Hebrang. U tom je razdoblju šira javnost, nakon anonimnog pisma pristiglog tjedniku Feral, doznala da je Kujundžic s grupom lijecnika u listopadu 2003. posjetio grob Ante Pavelica dok je u Madridu boravio na Svjetskom kongresu gastroenterologa. Kujundžic je isticao da je to njegova privatna stvar.

Koliko god Kujundžic u karijeri možda bio povezan s Hebrangom, potpredsjednik HDZ-a tvrdi da uopce nije znao da ce se on kandidirati, a kamoli da ga je poticao.

Sedam ili osam

- Nisam poticao nijednog kandidata. Ali, drago mi je da ih ima sve više jer to je znak demokratskih vjetrova u HDZ-u. Svi koji imaju ambicija neka se kandidiraju. Mjesto predsjednika HDZ-a mora prestati biti fetiš. Predsjednik treba biti samo prvi medu jednakima, a ne covjek cije ce slike visjeti u HDZ-ovom saborskom klubu i u svim stranackim prostorijama i kojem ce svi morati ustajati kad negdje ude. S tim je gotovo, uvjeren je Hebrang.

I Jadranka Kosor se po novom zalaže za što više kandidata. Kako je u subotu rekla u intervjuu RTL televiziji, ocekuje još neke da se jave, "a to je dobro". Bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i dalje kalkulira, a u neslužbenim razgovorima doznali smo i da ce još dva clana središnjeg odbora uskoro izaci s kandidaturama, ali nismo uspjeli saznati njihova imena. Racuna se da ce ih ukupno biti sedam ili osam. Pitanje je, naravno, koliko ce ih skupiti nužnih 400 potpisa izaslanika HDZ-ovog izbornog sabora i tako postati formalni kandidati. Sadašnja poplava potencijalnih kandidata, bez obzira je li to netko potaknuo ili je, pak, spontana, ne ide u prilog Jadranki Kosor.

Naime, svi oni dobit ce priliku da u iduca tri, cetiri mjeseca javno istupaju, a logicno je da ce tražiti promjene u HDZ-u, jer da podržavaju sadašnju predsjednicu ne bi se kandidirali. Na taj ce nacin Kosor ostati sama na jednoj strani protiv šest ili sedam protukandidata pa ce se stvoriti dojam da velika vecina u HDZ-u želi njezinu smjenu. Doduše, ne treba iskljuciti ni mogucnost da pojedine kandidate u utrku gurnu upravo Kosor i Vladimir Šeks, s ciljem da oni difamiraju njihove protivnike, Milinovica, Miloševica i druge. (Dražen CIGLENECKI/Novi list)

Obljetnica priznanja Hrvatske bez protivnika Jadranke Kosor
Okruglu obljetnicu medunarodnog priznanja Hrvatske HDZ je iskoristio za organiziranje okruglog stola, koji je, osim tom dogadaju, bio posvecen i predstojecem referendumu o pristupanju EU-u.

- HDZ snažno podupire što veci izlazak gradana i da oni svojim glasovima omoguce da Hrvatska sjedne za stol europskih država i naroda te odlucuje o svojoj sudbini, naglasila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Opširno je govorila o važnosti Franje Tudmana i hrvatskih branitelja, posebno onih koji su živote dali za samostalnu Hrvatsku. "Završetak pregovora je posljednja bitka 'Oluje'. Hrvatska je u 20 godina ostvarila put za koji su ostalim narodima trebala stoljeca. A sijecanj 1992. i sijecanj 2012. su kao dva sidra u hrvatskoj povijesti", rekla je Kosor.

Danski veleposlanik Bo Eric Weber, cija zemlja trenutacno predsjeda Unijom, izrazio je uvjerenje da ce Hrvati iduce nedjelje podržati ulazak u Europsku uniju, "kojoj ce Hrvatska biti velika vrijednost". Na okruglom stolu bio je upadljiv izostanak clanova predsjedništva stranke koji su se nakon izgubljenih izbora suprotstavili Jadranki Kosor. Nije bilo Darka Milinovica, Božidara Kalmete, Ivana Jarnjaka, Andrije Hebranga, Gordana Jandrokovica...


Podijeli: Facebook Twiter