I mi imamo svoj aceto balsamico

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Integracijom tipicnih proizvoda seoskih gospodarstava, kuhinje, prirodne i kulturne baštine i spa centara možemo povecati konkurentnost medudržavne regije i privuci posjetitelje iz cijelog svijeta, a ne samo iz okolnih država te ocuvati identitet stanovništva regije, noseci je stav EU projekta Wellness Istra što su ga zajedno prošli tjedan proveli slovenski i hrvatski znanstvenici predvodeni poreckim Institutom za poljoprivredu i turizam.

Primarni fokus ove djelatnosti promocija je zdravlja, zdrave prehrane, aktivnog odmora, duhovne i fizicke relaksacije, a intenzivnije ukljucivanje kulturne baštine i prirodnih vrijednosti te autenticnih gastronomskih proizvoda u turisticki proizvod i uslugu povecat ce se ukupni doživljaj Istre kao destinacije.

Integralna ponuda, stoga, treba se temeljiti na bogatoj kulturno-povijesnoj i gastronomskoj raznolikosti kao i na kvaliteti ponudenih usluga.

U sklopu cetverodnevnog programa sudionici su mogli uživati u posebnoj gastro manifestaciji što su je priredili poznati istarski kuhar Josip Pino Kuhar te travar Franko Zgrablic iz Svetog Petra u Šumi. Oni su pripremili nekoliko zanimljivih jela s dva osnovna sastojka: meso boškarina i istarsko bilje.

Pino Kuhar je, uz pomoc svoje kolegice Bojane Zenzerovic, najprije pripremio dva krasna namaza - svježi sir s kaduljom te pancetu s trputcem, potom lešadu od boškarina s divljim hrenom, njoke od krumpira s koprivom u šugu od boškarina obogacenom takoder koromacom i skorušvicom, pecene odreske na žaru zalivene odlicnim MIH-ovim ektradevicanskim uljem i posipane na grubo mljevenim paprom, sve položeno na zelenom gnijezdu od trputca. Naravno i desert, skutu prelivenu medom i uljem s osvježavajucom kremom posutom mljevenim orasima.

Posjetitelji su mogli sami pripremiti salatu od divljeg bilja, a osim upecatljivih maslinovih ulja poreckog MIH-a, posebno je zanimljiv bio ocat od bazge što ga priprema sam travar Franko Zgrablic po staroj supetarskoj recepturi i što kazuje, kako je istaknula Melina Cossetto iz MIH-a, da se u Istri nije koristio iskljucivo vinski ocat.

Iznimnu punocu u ustima, zajedno s maslinovim uljem, uspješno je sjedinio s okusom divljih trava, cineci neponovljiv osjecaj, po meni, daleko od samog i cuvenog aceta balsamica. Posebnom dojmu pridonio je i u grah salati pomiješanoj s kuhanom koprivom i ostalim zelenim radostima istarskih livada.


Podijeli: Facebook Twiter