I Merikani uživali u publici

Dragutin Lesar, Nansi Tireli i Vedran Sabljak (D. MEMEDOVIĆ)
Dragutin Lesar, Nansi Tireli i Vedran Sabljak (D. MEMEDOVIĆ)

U subotu je, u predivnom ambijentu Stancije Dubrova održana 49. Smotra narodne svirke, pjesme i plesa Labinštine "Labinske konti", na kojoj su se predstavili brojni izvođači s ukupno 25 točaka. Na pozornici su se izmjenjivali članovi dvaju KUD-ova s Labinštine, RKUD-a "Rudar" iz Raše, koji je ujedno i organizator ove smotre, te KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana. U goste su im ove godine došli prijatelji iz Zajednice Talijana Galižana folklorna skupina "Armando Capolichio" koji su se predstavili pjesmom "A la perla, a la longa e zota le pive" te plesom "La forlana".

Domaće snage predstavile su svu raskoš folklora Labinštine poput starinske svirke na meh, šurle i dvojnice, kanat na tonko i debelo te brojne plesove. Na ovakvim manifestacijama posebno veseli vidjeti mlade, što znači da će se tradicija održati i nastaviti, a raški "Rudar" i kršanska "Zlatela" svakako se mogu pohvaliti brojnim mladim članovima koji upijaju znanje, a jednog dana će ga i prenijeti na mlađe naraštaje. Pored onih najmlađih, lijepo je vidjeti i one koji sigurno, s istarskim instrumentima u rukama, koračaju u deveto desetljeće života. Takve smo imali prilike u subotu gledati na pozornici, ali i u publici. Manifestacija "Labinske konti", osim što promiče vrijednosti folklora te doprinosi očuvanju tradicije, ima još jednu draž. Održava se uvijek posljednje subote u mjesecu srpnju, kada brojni iseljenici dolaze na godišnje odmore. Posebnu ljubav prema rodnom kraju gaje Istrijani koji su u Americi, tako da se i njih vidjelo među brojnom publikom.

Publici su se predstavili i labinski pjesnici Rina Miletić, Franko Kalac, koji je zasvirao trieštinku te Bruna Gobo. Ovogodišnju manifestaciju vodila je Miranda Škalamera Verbanac, a za plesnu zabavu uz bogatu ugostiteljsku ponudu pobrinuli su se Serđo Valić i Magnolia. (I.  AHMIČEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter