I matematika je lakša kad se radi u ekipi


Deveti Festival matematike  koji je održan u pulskom hotelu Brioni okupio je čak 600 učenika. U ekipnom natjecanju "Ekipa za 5+" sudjelovalo je 120 ekipa učenika iz osnovnih i srednjih škola te još 30 rezervnih ekipa, ukupno ih je bilo 150 iz svih hrvatskih škola koje su prijavile svoje natjecatelje.

Novost ovogodišnjeg festivala je što su svoja znanja iz matematike mogli testirati učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, u takozvanoj Piko kategoriji. Po četiri učenika, koliko ih mora imati svaka ekipa, imala su na raspolaganju jedan sat za rješavanje 12 zadataka. U kategoriji Mikro učenici petih i šestih razreda imali su 120 minuta za rješavanje 36 zadataka, baš kao i oni viših razreda u Mega kategoriji. Mladi matematičari srednjih škola natjecali su se u kategoriji Giga.

Svima je, kažu, draže raditi ekipno, za razliku od klasičnog natjecanja, koje pojedinačno uzrokuje puno više stresa. U sklopu festivala održana je i smotra istraživačkih radova Matematika+ i Pula+ na kojoj je predstavljeno sedam radova učenika iz osnovnih škola te tri rada srednjoškolaca. Tri najbolja rada iz projekta Pula+ bit će predstavljena i nagrađena u sklopu obilježavanja Dana grada Pule.

Cilj Festivala matematike, čiji je organizator Matematičko društvo "Istra" iz Pule, je populariziranje matematike uključivanjem većeg broja natjecatelja počevši od trećeg razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole, kao i razvijanje pozitivnog stava prema timskom radu. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter