I Luka Rajić bi kupio Imunološki zavod

Pokazao interes – Luka Rajić (M. Kiš/CROPIX)
Pokazao interes – Luka Rajić (M. Kiš/CROPIX)

Nakon što su to već učinili Jadranski galenski laboratorij i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, interes za ulaganjem u Imunološki zavod iskazao je jučer i Luka Rajić, čija je farmaceutska tvrtka PharmaS zajedno s fondom Nexus FGS nadležnim ministarstvima predstavila zajednički prijedlog investicije u tu tvrtku. Obećavaju nastavak proizvodnje u dva od ukupno tri područja dosadašnjeg poslovanja Imunološkog zavoda - preradi krvne plazme i proizvodnji virusnih cjepiva.

- Pripremili smo rješenje koje osigurava opstanak strateški važne proizvodnje krvnih derivata i virusnih cjepiva u Hrvatskoj, uz zapošljavanje većine radnika Imunološkog zavoda i zadržavanje suvlasništva Republike Hrvatske.

U suradnji s domaćom farmaceutskom tvrtkom PharmaS spremni smo investirati 30 milijuna eura u obrtna sredstva i modernu opremu, a u cijelom procesu iznimno je bitna brzina donošenja odluka od strane države kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja - izjavljuje Marko Lesić, direktor Nexus Private Equity Partnera.

Prema njihovom prijedlogu, proizvodnja bi ostala u Hrvatskoj, te u djelomičnom vlasništvu države s obzirom da je 50-postotni ulagatelj u fond Nexus FGS upravo HBOR. Nexus u svojoj ponudi predlaže izmještanje prerade krvne plazme u PharmaSov pogon u Popovači, a virusna proizvodnja nastavila bi se na lokaciji u Rockefellerovoj zbog dozvole koja vrijedi do kraja do 2015. godine.

Do tad bi se na PharmaSovom zemljištu u industrijskoj zoni u Popovači izgradio novi izdvojeni proizvodni pogon. Uz postojeći broj zaposlenih na proizvodnji virusnih cjepiva angažiralo bi se još dvadesetak ljudi na poslovima vezanim uz licenciranje proizvodnje krvne plazme, a do početka 2016. ukupni broj zaposlenih popeo bi se na 150 do 180 ljudi. (Lj. B. M./NL)


Podijeli: Facebook Twiter