I lozinke prodaju, zar ne?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za oko 500 kuna u Americi možete od hakera kupiti lozinku za bilo koji web-servis. Hakeri se cak javno oglašavaju, a odvjetnici kažu da ova ilegalna aktivnost nije dovoljna za tužbu.

"E-mail koristimo godinama i cijelo to vrijeme on je nesiguran. Bilo koji sposoban haker koji vas uzme na zub, provalit ce vam u e-mail. Zakoni u vecini država zabranjuju hakiranje, no ako ne nanesu daljnju štetu, radi se samo o prekršaju", rijeci su Orina Kerra, profesora prava na Sveucilištu George Washington. "Policija nema mogucnosti za istraživanje prekršaja", nastavio je Kerr.

"Osim toga, cesto je teško znati da je netko 'provalio' u e-mail, jer hakeri rijetko ostavljaju tragove."

Autori stranice SlickHackers kažu da su profesionalci zainteresirani za pomaganje ljudima kojima lozinka za e-mail znaci spas braka, saznavanje istine, sprecavanje prevare ili zaštitu njihove obitelji, posla i interesa kad je to nemoguce uciniti konvencionalnim putem.

"FBI ne može patrolirati internetom", rekao je glasnogovornik Paul Bresson kad su ga upitali za ovakve aktivnosti.

"Svjesni smo ovih ilegalnih servisa i u prošlosti smo uspješno identificirali kriminalne aktivnosti i priveli krivce pravdi. Korisnici ovakvih usluga na internetu moraju biti svjesni cinjenice da su oni ilegalni iako se oglašavaju na internetu."

Što su racunala naprednija, to su ranjivija. Najbolji nacin izbjegavanja hakera je korištenje manje rizicnih komunikacijskih kanala te korištenje enkripcije i razlicitih lozinki za svaki servis.


Podijeli: Facebook Twiter