I ljubimcima je ledeno

Čak i veće pasmine ponekad treba dodatno utopliti (A. MUSEMIĆ)
Čak i veće pasmine ponekad treba dodatno utopliti (A. MUSEMIĆ)

Snijeg i niske temperature koje ovih dana vladaju Istrom smetaju i ljubimcima koji nisu te sreće da žive sa svojim vlasnicima u kućama, već dane provode na otvorenom, u dvorištima. Kako im barem malo olakšati zimske dane, pitali smo veterinarku Andreu Faggian Matić.

- U Puli nema većih problema s boravkom pasa na otvorenom, no na selu, posebice u unutrašnjosti Istre, oni žive u jako lošim uvjetima, veli ona. Dodaje da posebno loše žive psi tartufari.

Pse bi, kaže nam, barem dok su ovako niske temperature, trebalo tijekom noći sklanjati u neki zatvoren prostor poput podruma i garaža, a ako to nikako nije moguće treba im osigurati boks zaštićen od kiše, snijega i vjetra. U njemu bi, dodaje veterinarka, trebala biti drvena kućica, jer takva najbolje grije, a unutrašnjost bi joj trebalo ispuniti slamom ili nekom dekom od prirodnog materijala.

- Psima treba nekoliko puta tijekom dana davati mlaku vodu, dok ih je noću bolje pustiti bez vode, jer se ledi pa dobiju upalu grla, veli Faggian Matić.

Otpornost na temperaturne uvjete povezana je i s pripadnošću određenoj pasmini.

- Ovčari mogu izdržati vrlo niske temperature, to je njihovo prirodno okruženje, kao i šarplanincima, sibirskim haskijima, bernardincima, čija je primarna namjena izvlačenje unesrećenih iz snijega. Jasno je da takve pasmine puno teže podnose topla godišnja doba nego oštru zimu, koja za njih predstavlja idealno vrijeme, ističe Saša Arsić iz Veterinarske ambulante Buzet.

Na sjeveru Istre dosta je lovačkih pasa, kao i mješanaca tih pasmina, koji podnose i visoke i niske temperature. No, psi ipak lakše podnose hladnoću nego vrućinu.

Na pitanje je li u svojoj veterinarskoj praksi imao slučaj da je liječio psa zbog pothlađenosti, Arsić kaže da mu se samo jednom, i to lani, dogodilo da su mu donijeli pothlađeno štene. Bilo je u kućici, no temperature su bile niske i kujica ga nije uspjela zagrijati.

Mačke također dobro podnose niske temperature, naravno ovisno o gustoći krzna i potkožnom masnom tkivu, dakle o energetskim zalihama organizma, zaključio je Arsić. (B. PETROVIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter